Biryani med räkor

Biryani med räkor

1 tim 30 min
Biryani är en risrätt som är mycket populär i Mellanöstern och i Sydasien. Denna rätt är lagad med lyxiga räkor, karamelliserad lök, nötter och koriander. Det finns många olika recept på biryani, men det som alltid ingår är kryddblandningen som gett rätten dess namn. Briyanikryddan består av kanel, gurkmeja, kryddnejlika, svartpeppar, spiskummin, kardemumma och kryddpeppar. Använd gärna ett ris av hög kvalitet för bästa resultat. Detta recept är skapat av Laven Mokri.
Känt från Matkanalen
Känt från Matkanalen
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/biryani-med-rakor/

Gör så här

Räkor:
  • Lägg räkorna i en skål. Blanda ner yoghurt, rostad lök, citronsaft, finhackad vitlök och kryddor. Ställ kallt ca 30 min.
  • Skala och finhacka löken. Tärna tomaten. Ställ åt sidan.
  • Blanda saffran med hett vatten i ett litet glas. Ställ åt sidan.
Riset:
  • Häll riset i en trådsil och skölj tills vattnet är klart. Lägg riset i en skål och fyll på med kallt vatten så det täcker riset. Låt stå under tiden du förbereder resten.
Karamelliserad lök:
  • Skala och skiva löken.
  • Fräs löken i olja i en stekpanna på låg värme tills den mjuknat, ca 20 min.
  • Tillsätt gurkmeja och höj värmen. Låt löken karamelliseras på medelhög värme ca 10 min.
Koka riset:
  • Koka upp vatten, lagerblad, biryanikrydda och salt.
  • Sila av riset och koka det al dente i det kryddade vattnet. Häll av i ett durkslag. Låt stå en stund.
Räkor:
  • Hetta upp smöret i en rymlig teflonstekpanna. Stek löken tills den fått fin färg. Tillsätt gurkmeja och tomat. Stek ytterligare 1 min.
  • Tillsätt räkorna med marinaden. Rör om och stek ca 3 min på medelvärme. Överstek inte räkorna.
  • Häll riset över räkorna. Ringla över saffransvattnet. Täck med ett lock klädd i kökshandduk. Låt ångas på svag värme i ca 20 min.
  • Blanda ihop riset med räkorna. Smaka av med salt.
  • Toppa biryani med karamelliserad lök, cashewnötter och koriander.
Klart!

Biryanikrydda: 1 msk malen kanel, 1 msk malen gurkmeja, 2,5 tsk malen kryddnejlika, 1 msk malen svartpeppar, 2 msk malen spiskummin, 1 msk malen kardemumma, 1 msk malen kryddpeppar. Förvara i burk med tättslutande lock.

Energi:

730 kcal

Protein: 30 g
Kolhydrater: 77 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Räkor:
Skalade vannameiräkor, råa
400 g
1 dl
Rostad lök
1 dl
Citron, pressad saft
1
Vitlöksklyfta, finhackad
1
Paprikapulver
1 tsk
Biryanikrydda
1 msk
Malen gurkmeja
½ tsk
Chili flakes
½ tsk
Salt
1 tsk
Gul lök
1
Tomat
1
25 g
Malen gurkmeja
½ tsk
Saffran
½ g
Kokhett vatten
3 msk
Riset:
Basmatiris
3½ dl
Vatten
2½ liter
Lagerblad
2
Biryanikrydda
1 msk
Salt
2 tsk
Karamelliserad lök:
Gula lökar
3
Matolja
2 msk
Malen gurkmeja
1 tsk
Tillbehör:
Cashewnötter, rostade
100 g
Färsk koriander
1 kruka