Bigos

Bigos

60+ min Huvudrätt
Denna mustiga köttgryta är mycket populär i Polen. Bigos tillagas med surkål, kryddig korv och fläskkött. Laga den med fördel dagen innan den ska avnjutas så smakerna sätter sig. Bigos serveras rykande het med smetana och kokt potatis eller grovt bröd.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/bigos/

Gör så här

  • Strimla vitkålen. Lägg i en stekgryta. Häll på vatten och koka upp. Smula ner svampen. Sjud 30 min.
  • Skär köttet i mindre bitar. Tärna fläsket. Skala och hacka löken.
  • Hetta upp smör och bryn kött och fläsk i omgångar. Fräs löken mjuk.
  • Skölj surkålen och låt den rinna av. Lägg ner allt i grytan.
  • Rör ner vin, tomatpuré, smulad buljong och lagerblad. Mortla enbär, svartpeppar och kryddnejlika . Rör ner i grytan och sjud under lock ca 45 min. Späd ev med vatten om det behövs.
  • Koka potatisen.
  • Skär korven i bitar och låt den sjuda med i grytan ca 15 min. Smaka av.
  • Servera bigos med kokt potatis, smetana och persilja.
Klart!

Ingredienser

Vitkål
200 g
Vatten
6 dl
Torkad svamp, t ex trattkantareller eller Karljohan
30 g
Skinkschnitzel
300 g
Rökt sidfläsk
250 g
Gula lökar
2
25 g
Surkål
200 g
Rödvin
2 dl
Tomatpuré
1 dl
Köttbuljong
2 tärningar
Lagerblad
2
Enbär
1 tsk
Svartpepparkorn
1 tsk
Hela kryddnejlikor
3
Bratwurst, gärna Thüringer
250 g
Till servering:
Potatis
900 g
2 dl
Färsk persilja