Bang bang-kyckling

Bang bang-kyckling

45 min Huvudrätt
Bang bang-kyckling har fått sitt namn för att man bankar kycklingen så den blir trådig. Kycklingen kokas först, för att sedan svalnas av och bankas. En smakrik sås med soja, jordnötssmör, ingefära, vitlök och gochugaru hälls över kycklingen. Den toppas sedan med sichuanpeppar, salladslök och sesamfrön och serveras med gurka och ris.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/bang-bang-kyckling/

Gör så här

  • Salta kycklingen. Skär salladslöken i 4 cm långa bitar. Lägg kyckling och salladslök i en kastrull. Häll på vatten så det täcker kycklingen. Sjud under lock tills kyckingen har en innertemperatur på 70°.
  • Lyft upp kycklingen och låt den svalna.
  • Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  • Sås: Bryn smöret under ständig omrörning tills det doftar nötigt och fått en mörkt gyllene färg. Häll över i en skål och låt svalna. Rör ner jordnötssmör, soja, vinäger, sesamolja, socker och chili flakes. Skala och finriv vitlök och ingefära. Skiva chilin fint. Blanda ner i såsen. Smaka av med salt.
  • Banka den kalla kycklingen med baksidan av en kastrull eller med en kavel. Dra isär kyckligen till långa remsor. Lägg upp på ett fat. Häll över såsen.
  • Rosta sichuanpepparn i en torr stekpanna. Mortla den till ett fint pulver. Skiva salladslöken.
  • Toppa kycklingen med sichuanpeppar, salladslök, sesamfrön och koriander.
  • Skär gurkan i bitar.
  • Servera bang bang-kyckling med ris och gurka.
Klart!
Energi:

682 kcal

Protein: 47 g
Kolhydrater: 70 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Kycklingbröstfilé
600 g
Salt
1 tsk
Salladslök
½ knippe
Vatten
Sås:
50 g
Osötat jordnötssmör
2 msk
Japansk soja
3 msk
Risvinäger eller vitvinsvinäger
2 msk
Sesamolja
1 msk
Rårörsocker
1 msk
Gochugaru eller chili flakes
2 tsk
Vitlöksklyftor
2
Färsk ingefära
50 g
Färsk röd chili
1
Salt
Till servering:
Jasminris
3½ dl
Sichuanpeppar
1 tsk
Salladslök
½ knippe
Rostade sesamfrön
½ dl
Färsk koriander
1 knippe
Gurka
1