Bakad punschkräm, karamelliserade äpplen och vispad punschgrädde

1 tim 30 min
Bakad punschkräm, karamelliserade äpplen och vispad punschgrädde

Denna vintriga dessert går utmärkt att förbereda dagen innan den stora middagen och på bara några minuter är den redo att serveras när det väl är dags. Härligt ljumma och karamelliserade äpplen i säsong får sällskap av kryddig, bakad punschkräm, havresmul och stingig punschgrädde. Receptet är skapat av Kristin Hamberg, Årets Konditor 2025.

Kristin Hamberg
Kristin Hamberg Årets Konditor 2025
  • Arla
  • Recept & mat
  • Bakad punschkräm, karamelliserade äpplen och vispad punschgrädde
Nytt

Ingredienser

Bakad punschkräm med kardemumma:

4 dl
1½ dl
Punsch
2 msk
Malen kardemumma
½ tsk
Strösocker
¾ dl
Äggulor
9

Karamelliserade äpplen:

Äpplen
2
Strösocker
2 dl
50 g
Kokhett vatten
1½ dl

Havresmul:

40 g
Havregryn
1 dl
Strösocker
3 msk
Vetemjöl
1 msk
Malen kanel
1 tsk
Malen kardemumma
1 tsk
Salt
1 tsk
Bikarbonat
½ krm

Vispad punschgrädde:

1 dl
Punsch
1 - 3 msk

Garnityr:

Färsk timjan

Gör så här

Bakad punschkräm med kardemumma:

  • Sätt ugnen på 150° eller 130° varmluft och ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen.
  • Koka upp grädde, mjölk, punsch och kardemumma. Ta från värmen.
  • Vispa ihop socker och äggulor. Häll sakta den varma gräddblandningen ner i äggulorna under konstant vispning. Skumma av ytan med en sked. Fördela smeten i 6 värmetåliga glas eller skålar.
  • Koka upp ca 1,5 liter vatten. Ställ de 6 glasen eller skålarna i långpannan i ugnen. Häll försiktigt det varma vattnet i botten av långpannan.
  • Baka krämen i 40-50 min, den är klar när kanterna har satt sig och mitten fortfarande är lite lös.
  • Ta försiktigt ut plåten från ugnen. Lyft upp skålarna och täck dem med plastfolie - se till att plasten inte nuddar ytan på krämen. Låt svalna och ställ sedan kallt, minst 8 timmar, gärna över natten.

Karamelliserade äpplen:

  • Skala och kärna ur äpplena. Skär varje äpple i 15 jämnstora klyftor.
  • Smält sockret i en panna på medelhög värme och låt det bli en bärnstensfärgad karamell, rör inte om mer än nödvändigt.
  • Ta av pannan från värmen och rör ner smöret följt av hett vatten. Rör tills karamellen är klumpfri.
  • Lägg ner äpplena i ett jämnt lager och låt puttra på låg värme i 8-10 minuter. Rör om försiktigt då och då.
  • Lägg över äpplena med karamellsåsen i en burk och ställ in i kylen tills det är dags för servering.

Havresmul:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Blanda alla ingredienser med rena händer till ett smul.
  • Sprid ut smulet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10-12 min.
  • Krossa de största bitarna till ett fint smul med en gaffel. Låt svalna och förvara i en lufttät burk.

Vispad punschgrädde:

  • Smaka upp ovispad grädde med punsch efter tycke.

Servering:

  • Vispa punschgrädden lätt.
  • Värm försiktigt äpplena i kastrull tills de är ljumma, se till att få med all karamellsås.
  • Täck ytan av krämskålarna med karamellsås.
  • Lägg 5 äppelklyftor i en krans ovanpå varje dessert. Dekorera med små toppar av timjan.
  • Lägg havresmul i mitten av äppelkransen. Avsluta med en sked punschgrädde i mitten.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden

Energi:

4684 kcal

Energidistribution % Näringsvärden
Fiber: - 10,7 g
Protein: 3,7 % 43,2 g
Fett: 60,6 % 320,8 g
Kolhydrater: 33,4 % 385 g
https://www.arla.se/recept/bakad-punschkram-karamelliserade-applen-och-vispad-punschgradde/