Bakad piggvar, smörsås med rom, duchessepotatis samt vitlökssauterad spenat

Bakad piggvar, smörsås med rom, duchessepotatis samt vitlökssauterad spenat

Den här serveringen känns lyxig samtidigt som den ger kvällens värd mer tid att sitta ner och njuta tillsammans med sina gäster. En mjukbakad, mör fisk täcks av en smakrik sås och serveras med klassiska tillbehör à part. Receptet är skapat av Ida Bauhn, Årets Kock 2025.

Ida Bauhn
Ida Bauhn Årets Kock 2025
  • Arla
  • Recept & mat
  • Bakad piggvar, smörsås med rom, duchessepotatis samt vitlökssauterad spenat
Nytt

Ingredienser

Duchessepotatis: (Kan förberedas dagen innan)

Mjölig potatis
1⅕ kg
100 g
1 dl
Äggulor
3
100 g
Salt
1 tsk
Muskotnöt, nyriven
2 krm

Bakad piggvar:

Filéer piggvar
6
Salt
1 tsk
25 g

Smörsås med rom:

Schalottenlök
1
Vitlöksklyftor
4
50 g
Vitt vin
3 dl
Vatten
6 dl
Koncentrerad fiskfond
1 msk
Koncentrerad kycklingfond
1 msk
3 dl
Salt
Färskpressad citronsaft
Forellrom
1 msk
Löjrom
1 msk
Gräslök, fint skuren
1 msk

Vitlökssauterad spenat:

Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
4
50 g
Färsk spenat
200 g
Dillvippor
Salt
1½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Gör så här

Duchessepotatis:

  • Skala och koka potatisen mjuk i välsaltat vatten.
  • Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i kastrullen någon minut så att den blir torr på ytan.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädden och låt det bli varmt.
  • Pressa den varma potatisen genom en potatispress ner i potatiskastrullen.
  • Rör ner smörblandningen i potatisen och vispa till ett fluffigt mos.
  • Låt moset svalna lite och vispa sedan ner äggulor och riven ost. Smaka av med salt och muskot.
  • Fyll en sprits med moset och spritsa små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten svalt så topparna får sätta sig innan de gräddas. Detta kan göras dagen innan.

Bakad piggvar:

  • Strö salt över fisken (torrsalta) och ställ den i kylen i ca 1 timme innan du ska tillaga den. Det gör fisken fastare och ger bättre smak.
  • Smörj en plåt ordentligt med smör så att fisken inte fastnar. Lägg fisken på plåten och täck med plastfolie (ugnssäker plast).

Smörsås med rom:

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i smör utan att det tar färg.
  • Häll i vitt vin och låt det koka upp.
  • Häll i vatten, fiskfond och kycklingfond. Låt blandningen koka ner tills hälften återstår.
  • I en separat kastrull, låt grädde koka tills den reducerats till hälften.
  • Häll den reducerade grädden i såskastrullen. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och citronsaft.

Vid servering:

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Gratinera duchessepotatisen tills den fått fin färg.
  • Sänk värmen till 125° eller 100° varmluft. Baka fisken i 10–15 min, tills innertemperaturen är 43°. När fisken är i ugnen sautera spenaten.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp hälften av smöret i en rymlig stekpanna. Fräs lök och vitlök mjuk. Tillsätt spenat, lite åt gången, och stek på hög värme tillsammans med lite extra smör. Krydda med salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera med dillvippor.
  • Se till att såsen är riktigt varm innan du tar av den från värmen och monterar i löjrom och finskuren gräslök.
  • Lägg upp piggvaren på varma tallrikar och häll såsen över.
  • Servera duchessepotatisen och den vitlökssauterade spenaten "family style" – alltså i skålar eller fat mitt på bordet så alla kan ta själva.
Markera receptet som tillagat

Vid servering: 1. Gratinera duchessepotatisen och ugnsbaka sedan fisken. Medan fisken är i ugnen, sautera spenaten. 2. Lägg upp fisken på tallrikar och häll såsen över. 3. Servera potatistopparna och spenaten "family style" – alltså i skålar eller fat mitt på bordet så alla kan ta själva.

Näringsvärden, per port

Energi:

1030 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 5,3 g
Protein: 21,7 % 55 g
Fett: 59,9 % 69,8 g
Kolhydrater: 15,1 % 38,2 g
https://www.arla.se/recept/bakad-piggvar-smorsas-med-rom-duchesse-potatis-samt-vitloks-sauterad-spenat/