Bakad piggvar, smörsås med rom, duchessepotatis samt vitlökssauterad spenat
•
Den här serveringen känns lyxig samtidigt som den ger kvällens värd mer tid att sitta ner och njuta tillsammans med sina gäster. En mjukbakad, mör fisk täcks av en smakrik sås och serveras med klassiska tillbehör à part. Receptet är skapat av Ida Bauhn, Årets Kock 2025.
Ida Bauhn
Årets Kock 2025
Nytt
Ingredienser
Duchessepotatis: (Kan förberedas dagen innan)
|
Mjölig potatis
|
1⅕ kg |
|---|---|
| 100 g | |
| 1 dl | |
|
Äggulor
|
3 |
| 100 g | |
|
Salt
|
1 tsk |
|
Muskotnöt, nyriven
|
2 krm |
Bakad piggvar:
|
Filéer piggvar
|
6 |
|---|---|
|
Salt
|
1 tsk |
| 25 g |
Smörsås med rom:
|
Schalottenlök
|
1 |
|---|---|
|
Vitlöksklyftor
|
4 |
| 50 g | |
|
Vitt vin
|
3 dl |
|
Vatten
|
6 dl |
|
Koncentrerad fiskfond
|
1 msk |
|
Koncentrerad kycklingfond
|
1 msk |
| 3 dl | |
|
Salt
|
|
|
Färskpressad citronsaft
|
|
|
Forellrom
|
1 msk |
|
Löjrom
|
1 msk |
|
Gräslök, fint skuren
|
1 msk |
Vitlökssauterad spenat:
|
Schalottenlökar
|
2 |
|---|---|
|
Vitlöksklyftor
|
4 |
| 50 g | |
|
Färsk spenat
|
200 g |
|
Dillvippor
|
|
|
Salt
|
1½ tsk |
|
Nymalen svartpeppar
|
2 krm |
Gör så här
Duchessepotatis:
Bakad piggvar:
Smörsås med rom:
Vid servering:
Markera receptet som tillagat
Vid servering: 1. Gratinera duchessepotatisen och ugnsbaka sedan fisken. Medan fisken är i ugnen, sautera spenaten. 2. Lägg upp fisken på tallrikar och häll såsen över. 3. Servera potatistopparna och spenaten "family style" – alltså i skålar eller fat mitt på bordet så alla kan ta själva.
Näringsvärden, per port
Energi:
1030 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 5,3 g |
| Protein: | 21,7 % | 55 g |
| Fett: | 59,9 % | 69,8 g |
| Kolhydrater: | 15,1 % | 38,2 g |