Bakad chokladkräm med apelsingrädde

1 tim 30 min Efterrätt
Bakad chokladkräm med apelsingrädde

Sagolik chokladkräm som bakas i ugnen och serveras med chokladsås och grädde som bägge smaksatts med apelsin. Använd gärna små tallrikar som får plats i ugnen. Receptet har skapats av Klas Lindberg, Årets Kock 2012.

Klas Lindberg
Klas Lindberg Årets kock 2012
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Ingredienser

1 dl
Krossade kaffebönor
1 msk
Choklad ca 70%
75 g
2 dl
Äggulor
3
Strösocker
2 msk

Chokladsås:

Vatten
4 msk
Kakao
4 msk
Strösocker
4 msk
Grand Marnier
4 tsk

Apelsingrädde:

2 dl
Apelsin
rivet skal av ½

Gör så här

  • Koka upp mjölken med kaffebönorna. Låt dra under lock 10 min.
  • Hacka chokladen. Värm smetana i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält. Sila ner mjölken och rör till en jämn smet.
  • Rör ihop äggula och socker blanda med den varma krämen.
  • Sätt ugnen på 100° eller 90° varmluft.
  • Fördela krämen i 4 djupa tallrikar eller portionsformar och baka i mitten av ugnen ca 35 min. Låt krämen kallna i kyl.
  • Koka upp vatten, kakao och socker, rör ner likören och låt kallna.
  • Vispa grädden lätt och blanda med apelsinskal.
  • Ta fram chokladkrämen 1 tim innan servering. Bred över såsen och servera med apelsingrädde.
  • Garnera ev med krossade eller rivna kaffebönor.
Klart!

Näringsvärden, per Per port exklusive tillbehör

Energi:

665 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 51 g
https://www.arla.se/recept/bakad-chokladkram-med-apelsingradde/