Äppeltårta

50 min
Arbetstid: 20 min
Efterrätt Fika
Äppeltårta

Denna verkligt läckra äppeltårta är värd en central plats på bordet.

Ingredienser

150 g
Strösocker
1½ dl
Ägg
1
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
2 tsk

Fyllning:

Fasta äpplen
3
2 dl
Strösocker
1 dl
Ägg
2

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
  • Klicka smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 min.
  • Vispa under tiden ihop crème fraiche, socker och ägg. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  • Ta ut kakan och häll på fyllningen. Stick ner äppelklyftorna.
  • Grädda i ytterligare 30-35 min.
  • Låt kakan svalna. Sikta över lite florsocker.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

363 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 1,5 g
Protein: 4,5 % 4 g
Fett: 50,2 % 20,6 g
Kolhydrater: 45,3 % 40,4 g
https://www.arla.se/recept/appeltarta/