Äppelmos

50 min Frukost Mellanmål
Frysbar
Äppelmos

Äppelmos är lätt att göra själv. Hemlagat äppelmos är underbart gott att servera till havregrynsgröt, köttbullar och ugnspannkaka. Äppelmos blir bra utan socker, men prova dig fram om du önskar mer sötma. Passa på att koka en rejäl sats när du ändå håller på, äppelmos funkar nämligen alldeles utmärkt att frysa in.

Ingredienser

Äpplen, Aroma, Transparente Blanche eller Gravensteiner
1 kg
Vatten
1 dl
Strösocker (kan uteslutas eller justeras efter smak)
½ dl

Gör så här

  • Skala och skär äpplena i klyftor. Ta bort kärnhusen och lägg klyftorna i en gryta.
  • Tillsätt vattnet och koka på svag värme tills äppelbitarna är mjuka, ca 20 min.
  • Rör om kraftigt för ett grovt mos, eller mixa med stavmixer för en slätare konsistens. Smaka av med socker om du vill.
  • Häll upp moset i rena burkar. Förvara i kyl 3–4 dagar eller frys in upp till 3–4 månader.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per 1 sats, utan socker

Energi:

567 kcal

Näringsvärden per 1 sats, utan socker
Protein: 0 g
Fett: 1 g
Kolhydrater: 131 g
https://www.arla.se/recept/appelmos/