Äppelpaj med mandel

Äppelpaj med mandel

60+ min Efterrätt
Lämplig för frysning
En klassisk äppelpaj med syrliga äpplen, knaprig sötmandel och egenstött kardemumma. Servera kakan ljummen med krämig vaniljsås.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-mandel/

Gör så här

  • Hacka eller mixa snabbt ihop alla ingredienser till degen. Låt vila ca 30 min i kyl.
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Tryck ut ⅔ av degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kavla ut resten av degen till ett runt lock, ca 24 cm i diameter.
  • Riv äpplena och grovhacka mandeln, lägg i en bunke. Tillsätt kardemumma och äggvita, rör om.
  • Fördela fyllningen i pajskalet och täck med pajdegslocket. Nagga locket och grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Låt svalna och servera med vaniljsås.
Klart!
Energi:

290 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Pajdeg:
125 g
Strösocker
1½ dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
3 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Fyllning:
Syrliga äpplen
3
Sötmandel
1 dl
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Äggvita
1