Apelsin- och pistagekaka

Apelsin- och pistagekaka

Mjuk och god kaka som är både kryddig och lyxig med pistage, muskot, honung och apelsin. Ringla honung över den färdiga kakan och dekorera med rosenblad.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/apelsin-och-pistagekaka/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Skär smöret i kuber. Hacka nötterna grovt. Blanda mjölet med 2,5 tsk av bakpulvret i en bunke.
  • Tillsätt muscovadosocker, mandelmjöl och smör och arbeta samman till en smulig deg. Tryck ut ⅓ av degen i en rund smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa samman yoghurt och resten av bakpulvret i en bunke. Tillsätt ägg, apelsinskal, muskot och apelsinblomsvatten. Vispa till en jämn smet.
  • Tillsätt resten av degen och arbeta till en jämn smet. Häll smeten i formen och strö över nötterna.
  • Baka i mitten av ugn ca 45 min. Låt svalna i formen. Ta av kanten på formen och ringla över honungen.
Klart!

Ingredienser

Svenskt Smör från Arla®
150 g
Apelsin
rivet skal av 1
Pistagenötter
1½ dl
Vetemjöl
4½ dl
Bakpulver
4 tsk
Mörkt muscovadosocker
3½ dl
Mandelmjöl
1½ dl
3 dl
Ägg
2
Malen muskot
1 tsk
Apelsinblomsvatten
1½ msk
Flytande honung
1 dl
Florsocker
½ dl
Vaniljsocker
½ tsk