Älgstek i ugn

Älgstek i ugn

Älgstek i ugn blir extra saftig om den steks på låg värme. Det tar lite tid men det är det värt! Servera älgstek i ugn med pressad potatis, stekta brysselkål med rostade hasselnötter samt en mustig sås med enbär, timjan och grädde.

Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör

Ingredienser

Benfri älgstek, nätad
ca 1 kg
Salt
1½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 msk
Rödvin
1 dl

Sås:

Vatten
1 dl
3 dl
Viltfond eller oxfond
1½ msk
Messmör
1 msk
Kinesisk soja
1 tsk
Färsk timjan
2 kvistar
Enbär, fint mortlade
4
Salt och svartpeppar
Majsstärkelse, till redning
1 msk

Till servering:

Kokt pressad potatisar
Smörstekta brysselkål
Rostade hasselnötter

Gör så här

  • Låt älgsteken ligga framme i rumstemperatur ca 1 tim. Gnid in riktigt med salt och svartpeppar runt om steken och låt den ligga 1 tim till i rumstemperatur.
  • Värm ugnen till 125°.
  • Bryn köttet runt om i smör- & rapsolja. Stick in ett termometer i köttets tjockaste del och lägg älgsteken i en ugnsform. Häll vin i formen och sätt in köttet mitt i ugnen.
  • Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55-60°. Späd ev med vatten om det blir torrt i formen. Låt vila 15 min på en skärbräda innan nätet tas bort och älgsteken skärs upp.

Sås:

  • Ta vara på skyn som bildats vid tillagningen och häll ner den i en kastrull. Tillsätt vatten, grädde och fond.
  • Blanda i messmör, soja, timjan och fint mortlade enbär. Låt koka ihop några minuter till god smak. Smaka av med salt och peppar.
  • Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Servering:

  • Skär upp älgsteken i tunna skivor.
  • Servera med sås, pressad potatis, smörstekta brysselkål med nötter.
Klart!

Näringsvärden, per portion med sås exkl. tillbehör

Energi:

444 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 50 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 25 g
https://www.arla.se/recept/algstek-i-ugn/