50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

45 min Huvudrätt
Här är Årets Rätt 2023, signerad Jessie Sommarström, Årets Kock 2022! "Att blanda ut kött med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är inget nytt. Förr blandade man ofta korngryn i korvsmeten liksom grovt rågmjöl i blodpuddingen. Utöver att det blir mer hållbart för miljön, så förbättrar det näringsvärdet för oss som äter den. Det är dags att dryga ut våra mest älskade husmansrätter igen, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och bidra till en bättre hälsa. Jag har blandat ut köttfärsen med en färs på svenskodlade baljväxter – något som kan appliceras på alla rätter där vi brukar använda köttfärs såsom bullar, biffar, bolognese, kålpudding och lasagne. Jag hoppas att det här ska bli en modern klassiker!"
Jessie  Sommarström
Jessie Sommarström Årets kock
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/5050-kottbullar-i-tomatsas-med-pasta/

Gör så här

Tomatsås:
  • Skala och finhacka löken. Skala och finriv vitlöken.
  • Stek lök och vitlök i smör och olivolja tills allt är mjukt utan att det fått färg.
  • Häll på vinet och låt sjuda tills det nästan kokat in, 3-4 min.
  • Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Tillsätt basilikan, gärna hela kvistar och socker. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
  • Ta från värmen och mixa såsen slät. Häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
50/50 bullar:
  • Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör och låt svalna.
  • Blanda ströbröd, vispgrädde, ägg, citronskal, persilja, stekt lök och nymalen svartpeppar i en bunke. Låt svälla ca 10 min.
  • Blanda svenskodlad vegofärs, blandfärs och salt i en bunke.
  • Blanda noga ihop färsblandningen med ströbrödsblandningen. Gör ett stekprov för att justera kryddningen om det behövs.
  • Forma färsen till ca 24 runda bullar. Stek dem i smör i en rymlig stekpanna tills de fått färg och är genomstekta.
  • Häll tomatsåsen över bullarna. Låt koka ihop någon minut.
Pasta:
  • Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  • Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.
  • Riv över ost och toppa med basilika och gärna nymalen svartpeppar.
Klart!
Energi:

937 kcal

Protein: 44 g
Kolhydrater: 69 g
Fett: 51 g

Ingredienser

Tomatsås:
Gul lök
½
Vitlöksklyftor
2
Svenskt Smör från Arla®, till stekning
1 msk
Olivolja, till stekning
1 msk
Vitt vin
½ dl
Konserverade hela tomater
400 g
Färsk basilika
½ kruka
Strösocker
1 tsk
Rapsolja
½ dl
Salt och svartpeppar
50/50 bullar:
Gul lök
½
Svenskt Smör från Arla®, till stekning
1 msk
Ströbröd
½ dl
1 dl
Ägg
1
Ekologisk citron, finrivet skal
½
Finhackad färsk persilja
1 msk
Nymalen svartpeppar
1 krm
Ärtfärs eller liknande, gärna svenskodlad
250 g
Blandfärs
250 g
Salt
1 tsk
Svenskt Smör från Arla®, till stekning
2 msk
Till servering:
Pasta, gärna tagliatelle
300 g
100 g
Färsk basilika
½ kruka