Det som tidigare varit en produkt som främst använts i bakning och matlagning har nu växt till att bli ett självklart mellanmål eller frukost för många. Men vad är kvarg egentligen? Det berättar vi här!
Kvarg är en färskost
Kvarg är en kylskåpsfavorit för många vilket är lätt att förstå då det är mättande, gott och riktigt proteinrikt. Man kanske kan tro att kvarg, tack vare sin krämiga konsistens, är en typ av yoghurt. Kvarg är dock en färskost som är gjord på surmjölk och snarare liknar KESO® Cottage cheese, som också är en färskost men gjord på söt skummjölk. Till skillnad från cottage cheese är kvarg slätare, krämigare och lite syrligare i smaken.
Lite historia
I Sverige var det Arla som lanserade kvarg i dagligvaruhandeln 1985. Det var varumärket Kesella® som lanserade en kvarg främst till för bakning och matlagning. Idag finns även Arla ® mild kvarg, Yalla! Drickkvarg, Arla® Yoghurtkvarg och dessertkvarg.
Hur gör man kvarg?
Kvarg tillverkas genom att man koagulerar surmjölk med mjölksyrabakterier. Under koaguleringen separeras de flytande delarna (vasslen) bort från den fasta ostmassan som sedan silas för att bli den släta kvargen. Kvargen har i sig själv en naturligt låg fetthalt och hög halt protein, vilket gör det till ett populärt mellanmål för många som tränar aktivt.
Recept med kvarg
Kvarg är riktigt gott att äta som det är, men är även en utmärkt ingrediens i bakning och matlagning. Nedan hittar du några receptförslag att testa, eller om du vill upptäcka fler i vår receptsamling med kvarg.
Sugen på mer kvarg?
Här hittar du alla våra kvargprodukter!