• Artiklar
  • Rengör ugnen – 5 tips för en skinande ren ugn

Rengör ugnen – 5 tips för en skinande ren ugn

Rengör ugnen – 5 tips för en skinande ren ugn

Flyttstädning eller en mäktig lasagne som bubblat över? Då är det kanske dags att rengöra ugnen. Vi vet, det är inte den roligaste sysslan, men oavsett hur du använt din ugn kan den må bra av en ordentlig rengöring mellan varven. Här kommer våra bästa tips för en skinande ren ugn!

1. Gör det hellre oftare än mer sällan

Vilket kanske låter som en självklarhet. Ha gärna för vana att torka bort mat så fort ugnen har kallnat, eller se över insidan efter fett och smuts någon gång då och då – istället för att göra det på den stora kvartalsstädningen.

Detsamma gäller för både plåtar och formar. Fett och smuts som torkar in och/eller värms upp gång på gång har en tendens att sätta sig. Det kan dessutom skapa rök och os i köket.

2. Ha bra tillbehör

Handskar kan vara bra att nära till hands vid när ugnen ska rengöras, precis som en bra svamp med både ruggad och slät sida. En disktrasa eller två kan också vara bra att ha i närheten. Kom ihåg att det går att koka trasorna om de blir väldigt smutsiga från ugnsrengöringen!

rengora-ugn-1440x700

Med ordentliga handskar och trasor blir det lätt skinande rent!

Tips för att rengöra ugnsplåtar

Matrester på ugnsplåtar kan sitta riktigt hårt och vara en pina att få bort. Ett trick är att gnida in plåten i såpa och låta den stå i ugnen i 100 grader i cirka 15-20 minuter. Sedan är det bara att diska bort resterna!

3. Använd ugnens rengöringsläge

Många nyare ugnar har ett rengöringsläge för att underlätta städningen – lite olika beroende på ugn och tillvägagångssätt.

Pyrolys (eller pyrolytisk rengöring) innebär att ugnen värms till omkring 500 grader och bränner smuts och fett till aska som sedan torkas bort med en trasa.

Katalys (eller katalytisk rengöring) är ugnar som har särskilda plattor som suger åt sig smuts och fett och bränner detta, vid lägre temperaturer än pyrolysen. Detta går sedan att torka bort med trasa.

Ånga är en tredje metod för de ugnar som stödjer den typen av rengöring. Det går helt enkelt ut på att en plåt vatten ställs i ugnen på låg värme. Vattnet förångas sedan och löser upp fett och smuts. Ungefär som en liten bastu!

4. Rengör med bakpulver

Visst känns det som att många gamla rengöringsknep innehåller bakpulver på ett eller annat sätt? Ugnsrengöringen är inget undantag. Det är helt enkelt bara att göra en pasta av bakpulver och vatten, gnugga in försiktigt i hela ugnen och torka av med en fuktig trasa efter tolv timmar.

5. Rengör ugnsluckan i diskmaskinen

Det är enkelt att missa, men glasen i ugnsluckan går oftast alldeles utmärkt att plocka bort och diska i diskmaskinen.

Är det skinande rent nu? Grymt jobbat! När det är dags att smutsa ner ugnen igen kan vi tipsa om de här smarriga favoriterna: