Japansk fest
Konichiwa – dags för kalas!

Japansk fest

Det här är något för dig som älskar manga, animé, kawaii – och allt annat japanskt. Och vem vet, innan kvällen är slut, och det är dags att säga sayonara, kanske du fått in flera av dina kompisar på samma spår.

Så pyntar du

  • Det viktigaste pyntet är faktiskt du och dina gäster. Skriv på inbjudan att det är Japan-tema och att alla måste klä sig japanskt. Lägg till bilder på din inbjudan, dels coola streetstyle-bilder från Tokyo och dels bilder på traditionella japanska kläder. Gästen får själv välja inriktning. Du, som värd/värdinna, får absolut inte fega med klädseln. Gå all in!
  • Japanska tecken är fina och går både att skriva ut och rita av. Skapa egna tecken-tavlor och häng upp där det passar. Om du gillar att teckna kan du även göra egna mangabilder och hänga upp.
  • Vikskärmar är något typiskt japanskt, och de är ganska lätta att tillverka, om du har stora kartongbitar. Bara att tejpa ihop dem! Dekorera med stora japanska tecken.

Det kan ni göra

  • Glosförhör. Skriv japanska ord och den svenska översättningen på alla gästernas servetter. När maten (och servetterna) är avdukade – överraska med att förhöra gästerna.
  • Samurajfajt. Allt som behövs är två platssvärd. Förbjudet att träffa över halsen och under bältet. Första träffen på resten av kroppen vinner. Matcherna blir korta, så alla hinner möta alla. För statistik enbart över vinster. Flest vunna fajter får behålla svärden. Perfekt för vinnaren att ta med hem som present till lyckliga småsyskon eller minikusiner.
  • Sumofajt. Reglerna är superenkla: Det gäller att buffa ut motståndaren ur ringen. Och man måste stå på benen. Obs! Deltagarna slipper ha på sig den traditionella ”sumoblöjan” (puh!).

Att äta

  • Sushi är en vattendelare. Vissa älskar, andra hatar. Satsa på det till efterrätt (se nedan). Enkelt och gott till huvudrätt är att satsa på två japanska grytor (en med kött och en vegetarisk) med ris.
  • Godissushi. Den ultimata Japan-inspirerade efterrätten. Allt du behöver göra är att skriva ordet i sökfönstret på Internet och du kommer att få upp så mycket bilder att du inte kommer att kunna använda en tiondel av alla de grymt goda idéerna.