Yellow Submarin

Yellow Submarin

60+ min Efterrätt
En modern Budapestrulle med vaniljmousse och en marmelad på mandarin. Denna lyxiga efterrätt var vinnande bidrag i Årets Konditor 2008.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Mandarinmarmelad:
  • Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min.
  • Mixa mandarinklyftorna till puré. Värm purén med sockret i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och rör ner i mandarinpurén.
  • Häll upp marmeladen i martiniglas eller portionsformar och låt stå i kyl 2-3 tim.
Budapestbotten:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Mal eller mixa nötterna till ett fint mjöl. Blanda med potatismjöl och kakao.
  • Vispa vitan med socker till ett fast skum. Vänd ner mjölblandningen i marängsmeten. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tjock.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.
  • Tips! Dubbla eller tredubbla gärna receptet så blir det enklare att göra. Frys in det som blir över och använd vid ett senare tillfälle.
Marinerade citrusklyftor:
  • Koka upp socker och vatten. Smaksätt med likör eller juice.
  • Skala apelsinen med en kniv och skär ut hinnfria klyftor. Lägg dem och mandarinklyftorna i lagen och ställ i kyl.
Vaniljmousse:
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med yoghurt och socker.
  • Smält gelatinet och rör ner i yoghurtblandningen.
  • Vispa grädden löst och vänd ner i yoghurten.
Servering:
  • Spritsa eller klicka hälften av yoghurtmoussen i glasen med marmelad.
  • Skär budapestbotten i bitar och lägg på moussen.
  • Fördela hälften av citrusklyftorna på botten och fördela resten av moussen i glasen. Ställ i kyl.
  • Dekorera ev med tunna chokladplattor och resten av citrusklyftorna vid servering.
Klart!
Tips:

Om du inte har cointreau hemma går det lika bra med konc apelsinjuice.

Ingredienser

Mandarinmarmelad:
Gelatinblad
½
Mandarinklyftor
150 g
Strösocker
1 msk
Budapestbotten:
Hasselnötter
½ dl
Potatismjöl
1 msk
Kakao
1½ tsk
Äggvita
1
Strösocker
½ dl
Marinerade citrusklyftor:
Vatten
½ dl
Strösocker
1 dl
Cointreau
1 msk
Apelsin
1
Mandarinklyftor
150 g
Vaniljmousse:
Gelatinblad
Vaniljstång
½
1 dl
Florsocker
½ dl
Strösocker
1 msk
2 dl