Yakitori – japanska kycklingspett

Yakitori – japanska kycklingspett

1 tim Buffé Huvudrätt
Yakitori, japanska grillade kycklingspett, är både enkla att göra och en uppskattad måltid som passar som vardagsmiddag liksom till fest! Den sötklibbiga yakitorisåsen består av soja, risvinäger, sesamolja och honung. Tricket för att få till den ultimata smakupplevelsen är att pensla kycklingspetten med såsen flera gånger under tillagningen. Njut av dina yakitorispett tillsammans med nykokt ris och wokade grönsaker.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/yakitori--japanska-kycklingspett/

Gör så här

Yakitorispett:
  • Blötlägg grillspetten (om de är i trä) ca 30 min.
  • Skala och finriv vitlöken. Strimla chilin. Lägg i en kastrull och tillsätt ingefära, soja, risvinäger, sesamolja och honung.
  • Koka upp och låt sjuda ca 25 min, tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar. Spara ca 1 msk av yakitorisåsen i en separat skål.
  • Värm ugnen till 225° på grillfunktion.
  • Skär kyckligen i jämnstora bitar, ca 3x3 cm. Trä kycklingbitarna på spetten.
  • Täck en plåt med bakplåtspapper. Grilla kycklingspetten på ett ugnsgaller med plåten under, i ca 5 min.
  • Ta ut spetten och pensla varmsamt med yakitorisåsen.
  • Grilla i ytterligare 5 min och upprepa penslingen. Gör detta 2-3 gånger tills kycklingen är färdig. Tillaga kycklingen 5 min efter sista penslingen.
  • Ringla över den sparade yakitorisåsen på den färdiga kycklingen.
  • Toppa med finstrimlad salladslök och rostade sesamfrön.
Klart!
Energi:

275 kcal

Fiber: 1 g
Protein: 25 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 16 g

Ingredienser

Yakitorispett:
Kycklinglårfilé
450 g
Vitlöksklyfta
1
Röd chili
½
Finriven färsk ingefära
1 msk
Japansk soja, osaltad
¾ dl
Risvinäger
½ dl
Sesamolja
3 msk
Honung
1 msk
Salt och svartpeppar
Grillspett
8
Garnering:
Salladslök
1 knippe
Rostade sesamfrön
1 msk