Whiskysås

20 min Middag
Frysbar
Whiskysås

En krämig och smakrik sås med fin balans mellan sötma, sälta och lite hetta från whisky och grönpeppar. Perfekt till en mör köttbit eller grillat!

Nytt

Ingredienser

Schalottenlök
1
1 msk
Farinsocker
1 tsk
2½ dl
Whisky
3 msk
Kalvfond
2 msk
Japansk soja
1 msk
Dijonsenap
1 tsk
Grönpeppar i lag, hackad
½ msk
Grovmalen svartpeppar
1 krm
1 msk

Redning:

Majsstärkelse
½ msk
Vatten
1½ msk

Gör så här

  • Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i en kastrull med smör på medelvärme i ca 3 min tills den mjuknar. Tillsätt farinsocker och fräs i ytterligare 2 min tills löken är lätt karamelliserad.
  • Häll i grädde, whisky, kalvfond, soja och dijonsenap. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt såsen sjuda utan lock i ca 5 min tills den blir krämig. Önskar du tjockare sås kan du reda av den genom att blanda majsstärkelse med vatten och sedan hälla i redningen under konstant vispning när såsen kokar.
  • Servera din whiskysås varm – gärna till en grillad entrecôte, rostbiff eller en saftig bit fläskfilé. Även gott till potatisgratäng eller klyftpotatis.
Klart!

Näringsvärden, per dl

Energi:

613 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 0,4 g
Protein: 4 g
Kolhydrater: 8,8 g
Fett: 57,6 g
https://www.arla.se/recept/whiskysas/