Vinbladsdolmar

3 tim Buffé Lunch Middag
Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar är ett tillbehör som ofta serveras i samband med orientaliska mezemåltider och bufféer. De är lite pillriga och tidskrävande att göra, men blir otroligt goda. Servera med en frisk yoghurt- och myntasås.

Nytt

Ingredienser

Vinblad i saltlake på burk
ca 350 g
Gula lökar
3
Tomater
4
Sivri gröna paprikor
2
Rundkornigt ris eller grötris
4½ dl
2 msk
Bladpersilja
50 g
Färsk dill
1 knippe
Ajvar relish
2 dl
Torkad mynta
1 msk
Salt
ev 1 krm
Citron, pressad saft
1
Granatäppelsirap
1 msk

Kokspad:

Vatten
1 liter
Olivolja
2 msk
Citron
1

Myntasås:

1 förp
Färsk mynta, hackad
1 msk
Flytande honung
1 tsk

Gör så här

  • Lyft försiktigt upp vinbladen ur saltlaken och sära på dem. Skär ev av grova kvistar och sortera bort trasiga blad (Obs! Spara dessa till senare). Skölj sedan vinbladen under ljummet vatten. Låt rinna av genom en finmaskig sil.
  • Skala och finhacka gul lök. Skölj och skär tomaterna och paprikan i små kuber. Skölj riset nogrannt genom en finmaskig sil.
  • Hetta upp smör- och rapsolja i en stekpanna. Stek lök och grönsaker på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt riset och stek i ytterligare 5 min.
  • Finhacka persilja och dill. Vänd ner i stekpannan tillsammans med ajvar och torkad mynta.
  • Ta ett litet smakprov från ett vinblad för att känna av sältan och syran. Justera därefter mängden salt och citronjuice i fyllningen. Fyllningen ska vara syrlig. Runda av med granatäpplesirap.
  • Lägg vinbladen på en platt yta och torka torra. Placera ut ca 1 tsk fyllning i mitten av varje vinblad. Vik ner överdelen och vik sedan in kanterna mot mitten. Rulla ihop så tajt som möjligt för att undvika att de öppnar upp sig under tillagning.
  • Smörj botten av en stor kastrull med lite smör- och rapsolja. Lägg de sparade, trasiga vinbladen i botten av kastrullen. Placera varsamt alla vinbladsdolmar ovanpå med skarven nedåt.
  • Blanda vatten med olivolja. Häll vätskan försiktigt över vinbladsdolmarna. Skär en citron i skivor och lägg i kastrullen. Placera en tyngd, förslagvis en värmetålig tallrik eller ett mindre lock, försiktigt ovanpå dolmarna (så de inte öppnar sig under tillagningen).
  • Ge allt ett uppkok och sänk sedan till låg värme. Låt puttra på svag värme ca 2 timmar. Smaka på en vinbladsdolme för att se efter om den är klar, bladen ska inte kännas trådiga. Tillsätt ev mer vatten och olja om all vätska kokats bort och låta sjuda tills de är klara.
  • När vinbladsdolmarna känns färdiga, stäng av värmen och täck med lock. Låt vinbladsdolmarna vila en stund innan servering.

Myntasås:

  • Blanda turkisk yoghurt med hackad mynta och honung. Förvara kallt fram till servering.
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per st

Energi:

57 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 0,7 g
Protein: 9,9 % 1,4 g
Fett: 29,3 % 1,9 g
Kolhydrater: 60,8 % 8,6 g
https://www.arla.se/recept/vinbladsdolmar/