Vinbärskaka

Vinbärskaka

1 tim 30 min
Mellanmål Efterrätt
Går att frysa
Vår somriga vinbärskaka har lånat goda drag från den populära morotskakan, nämligen den goda frostingen. Gräddfil i smeten gör kakan extra saftig och god!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vinbarskaka/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
  • Rör smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner äggen ett i taget.
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt gräddfil och citron.
  • Bred ut hälften av smeten i formen. Fördela hälften av vinbären på. Bred på resten av smeten och häll på de resterande vinbären. Tryck till lätt.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna helt.
Topping:
  • Vispa smör och florsocker vitt och pösigt.
  • Tillsätt 1 msk kvarg och rör toppingen slät. Rör försiktigt ner resterande kvarg.
  • Bred toppingen på vinbärskakan och lägg på rikligt med vinbärsklasar.
Klart!

Ingredienser

200 g
Strösocker
2½ dl
Ägg
3
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
1 dl
Citron
rivet skal och pressad saft av 1
Vinbär
150 g
Topping:
50 g
Florsocker
2 dl
250 g
Vinbär
3 klasar