Velouté
Nytt

Velouté

25 min
Namnet betyder sammetslen, tänk velour. Såsen är egentligen en buljong som både används som sås och soppa. Vill man göra det senare så reds buljongen ofta med smör och mjöl och kallas då för Roux. Genom att smaksätta din Velouté på olika sätt får du fram en mängd nya såser. Här hittar du basreceptet.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/veloute/

Gör så här

  • Koka upp vatten med smulad buljong i en liten kastrull. Låt sjuda tills hälften återstår.
  • Koka upp grädden i en annan kastrull och låt sjuda även den tills hälften återstår.
  • Rör ner grädden i buljongen och koka upp.
  • Ta kastrullen från värmen och klicka ner smöret. Mixa såsen slät med stavmixer.
  • Smaka av velouté med citronsaft och salt.
Klart!

Ingredienser

Vatten
4 dl
Kycklingbuljong
1 tärning
2½ dl
50 g
Citronsaft
1 msk
Salt