Vegetarisk taco med ärtguacamole och sötsyrlig rödkål
30 min
Buffé
Huvudrätt
•
Testa att göra fredagstacon mer hållbar för både kropp och planet genom att byta ut köttfärsen mot svenskodlade baljväxter. Ta det ett extra steg och byt ut avokadon i guacamolen mot gröna svenska ärter som alltid har säsong i frysdisken. Receptet är skapat av Jessie Sommarström, Årets kock 2022.
Ingredienser
|
Vegetarisk färs, t ex quorn-, sojafärs eller liknande, gärna svenskodlad
|
400 g |
|---|---|
| 2 msk | |
|
Taco kryddmix
|
1 påse |
|
Vatten
|
2 dl |
Sötsyrlig het rödkål:
|
Färsk röd chili
|
½ |
|---|---|
|
Färsk koriander
|
½ kruka |
|
Vitlöksklyfta
|
1 |
|
Vatten
|
2 msk |
|
Citroner, pressad saft
|
2 |
|
Strösocker
|
1 msk |
|
Flingsalt
|
2 tsk |
|
Rödkål
|
250 g |
Isad silverlök:
|
Silverlök
|
1 |
|---|---|
|
Isbitar
|
Ärtguacamole:
|
Frysta gröna ärter
|
250 g |
|---|---|
|
Schalottenlök
|
1 |
|
Vitlöksklyfta
|
1 |
|
Röd chili
|
½ |
|
Färsk koriander
|
½ kruka |
|
Lime, finrivet skal och saft
|
1 |
|
Kallpressad rapsolja eller olivolja
|
1 msk |
| 1 dl | |
|
Salt
|
1 tsk |
Till servering:
|
Tortillabröd
|
8 |
|---|---|
|
Salladsblad
|
1 kruka |
|
Skivad inlagd jalapeño
|
1 dl |
| 3 dl | |
| 150 g | |
|
Färsk koriander
|
1 kruka |
Gör så här
Sötsyrlig het rödkål:
Isad silverlök:
Guacamole på gröna ärtor:
Taco:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
976 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 17,2 g |
| Protein: | 17 % | 40,8 g |
| Fett: | 47,5 % | 52,4 g |
| Kolhydrater: | 35,5 % | 85,4 g |