Vaniljrutor

50 min Efterrätt Fika
Frysbar
Vaniljrutor

Här kommer ett recept på klassiska vaniljrutor! Fyllningen är gjord på både kesella och crème fraiche. Dessa vaniljrutor är oemotståndliga - söta och krispiga med en ljuvlig smak av krämig vanilj! Servera med en klick lättvispad grädde. Vaniljrutorna går utmärkt att frysa in om det skulle bli några över!

Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

Deg:

250 g
Vetemjöl
5 dl
Strösocker
2 dl
Vaniljsocker
2 msk
Bakpulver
½ msk

Fyllning:

250 g
2 dl
Ägg
2
Strösocker
1 dl
Vaniljsocker
½ msk
Vaniljpulver
1 krm

Till severing:

Florsocker
3 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Klä en ugnsplåt eller rektangulär bakform ca 25x30 cm, med bakplåtspapper.
  • Deg: Skär smöret i bitar. Lägg i en matberedare monterad med kniv och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en smulig deg.
  • Tryck ut hälften av degen till ett jämt lager i formen.
  • Fyllning: Vipsa ihop alla ingredienser till en jämn smet.
  • Bred ut fyllningen över degen i formen. Kavla ut resterande deg och lägg den som ett lock över fyllningen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
  • Låt svalna. Skär sedan i jämnstora rutor.
  • Pudra över florsocker vid servering. Servera vaniljrutorna med lättvispad grädde.
Klart!
https://www.arla.se/recept/vaniljrutor/