Klassisk vaniljsås

Klassisk vaniljsås

45 min Efterrätt
Härligt hemlagad vaniljsås gjord på äkta vanilj! Gott till paj, fruktsallad eller kladdkakan!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
  • Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången.
  • Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna.
  • Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.
Klart!
Tips:

Vaniljstången kan ersättas med 1 msk vaniljsocker till 4 port som rörs ner i den kalla såsen.

Energi:

355 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Vaniljstång
½
2 dl
3 dl
Äggulor
2
Strösocker
2 msk
Potatismjöl
2 tsk