Äppelkaka med kanel och kardemumma

Äppelkaka med kanel och kardemumma

60+ min
Lämplig för frysning
En saftig och mjuk äpplelkaka med klassiska smaker av kanel och kardemumma. Serveras gärna ljummen med krämig vaniljsås.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-kanel-och-kardemumma/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Rör smör, socker och vaniljpulver poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med kanel och kardemumma i en bunke.
  • Lägg hälften av äppelklyftorna i botten på en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Klicka på smeten och lägg på resten av äpplena. Klicka smöret på äpplena.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min.
  • Servera med vaniljsås.
Klart!

Ingredienser

150 g
Strösocker
1½ dl
Vaniljpulver
1 krm
Ägg
2
Vetemjöl
2½ dl
Bakpulver
½ tsk
½ dl
Fyllning:
Äpplen
4
Malen malen kanel
1 tsk
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
1 msk