Saffransbullar med vit choklad
Nytt

Saffransbullar med vit choklad

1 tim 30 min
Fika
Går att frysa
Gyllene saffransknutor med smak av vit choklad är ett måste till julens bak. När du bakar dessa saffransbullar med vit choklad kommer hela hemmet dofta ljuvligt! Extra saftiga blir de när du har mandelmassa i fyllningen.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffransbullar-med-vit-choklad/

Gör så här

Saffransdeg:
  • Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken tillsammans med saffran till ca 37°. Häll saffransmjölken över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt socker, smör, ägg och mjöl. Arbeta degen ca 8 min i maskin eller 15 min för hand. Tillsätt saltet och fortsätta arbeta degen tills den blir blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
Fyllning:
  • Grovriv mandelmassan och den vita chokladen på ett rivjärn.
  • Vispa smör, mandelmassa, vit choklad, farinsocker och majsstärkelse luftigt. Tillsätt vatten och blanda till en jämn fyllning.
  • Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel, ca 30x45 cm.
  • Bred ut ett jämnt lager av fyllningen. Vik över degen en gång och skär sedan tvärsöver i ca 2 cm breda remsor (det ska bli 20 st bullar).
  • Tvinna degremsorna och forma till lösa knutar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30 min-1 timme.
  • Pensling: Vispa ägg med vatten och salt. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
  • Sockerlag: Koka upp socker med vatten. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.
Klart!
Energi:

271 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 1,1 g
Protein: 4,2 g
Kolhydrater: 38,1 g
Fett: 11,2 g

Ingredienser

Saffransdeg:
Jäst
25 g
2½ dl
Saffran à 0.5 g
1 pkt
Strösocker
¾ dl
75 g
Ägg
1
Vetemjöl (ca 480 g)
ca 8 dl
Salt
½ tsk
Fyllning:
Mandelmassa
150 g
Vit choklad
50 g
100 g
Farinsocker
½ dl
Majsstärkelse
½ dl
Vatten
1½ msk
Pensling:
Ägg
1
Vatten
1 msk
Salt
1 tsk
Pärlsocker
1 dl
Sockerlag:
Strösocker
1 dl
Vatten
1 dl