Valnötsbröd

Valnötsbröd

60+ min
Valnötsbröd med kvarg i degen som ger extra protein och gör brödet saftigare. Brödet har en lätt syrlig smak och trevligt tuggmotstånd.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/valnotsbrod/

Gör så här

  • Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, smör, kvarg, honung och det mesta av mjölet.
  • Arbeta degen smidig, ca 10 min. Låt jäsa ca 45 min.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Rosta valnötterna på en plåt i övre delen av ugnen ca 10 min.
  • Platta ut degen på mjölad bänk. Strö över hälften av nötterna. Vik degen på mitten och strö över resten.
  • Vik på mitten och forma ett runt bröd.
  • Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 30 min.
  • Mjöla och snitta brödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
  • Låt brödet svalna på galler.
Klart!
Energi:

2085 kcal

Protein: 62 g
Kolhydrater: 251 g
Fett: 87 g

Ingredienser

Jäst
25 g
Vatten, max 37°
2½ dl
Salt
1 tsk
25 g
1 dl
Honung
1 msk
Grovt rågmjöl
3 dl
Vetemjöl special
3 dl
Valnötter
2 dl