Uppochnerkaka

1 tim Efterrätt
Frysbar
Uppochnerkaka

En saftig och snygg kaka och oslagbar smak av brynt smör. Tål du inte hasselnötter går det fint att byta ut mot mandelmjöl istället.

Ingredienser

150 g
Apelsin
1
Strösocker
2 dl
Hasselnötsmjöl
1½ dl
Vetemjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk
Ägg
2
Äggulor
2

Karamell:

Rårörsocker
1 dl
50 g

Till servering:

3 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Bryn smöret och låt svalna. Skär bort skalet på apelsinen. Skär apelsinen i tunna skivor.
  • Blanda socker, hasselnötsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och äggulor lätt.
  • Blanda äggvispet och det brynta smöret med de torra ingredienserna, rör till en jämn smet.
  • Smält rårörsockret i en kastrull och låt det bli gyllenbrunt. Dra av från värmen och rör i smöret.
  • Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll det smälta sockret i formen och fördela apelsinskivorna i sockret.
  • Häll smeten över apelsinerna. Baka i mitten av ugnen ca 25 min. Låt kallna och vänd upp kakan på ett fat.
  • Vispa grädden och servera till kakan.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

425 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 31 g
https://www.arla.se/recept/uppochnerkaka/