Torsk med äggsås

45 min Huvudrätt Lunch Middag Varmrätt
Torsk med äggsås

En klassisk fiskrätt som alltid går hem! Milda smaker av torsk och krämig äggsås med persilja, serverad med potatis och söta ärtor. En vardagsfavorit med husmanskänsla.

Ingredienser

Torskrygg eller torskfilé
600 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Potatis
900 g
Ägg
4
2 msk
Vetemjöl
2 msk
4 dl
Fiskbuljong
1 tärning
Färsk persilja
½ dl
Frysta gröna ärter
250 g

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft.
  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  • Lägg äggen i kokande vatten och koka 9 min. Spola dem i kallt vatten, skala och skär i tärningar.
  • Lägg fisken i en liten ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min, eller tills fisken har en innertemperatur på 56°.
  • Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och späd med mjölken lite i taget under omrörning. Smula ner buljongtärningen. Låt koka några minuter. Vänd ner hackad persilja och äggen.
  • Koka ärtorna i lättsaltat vatten 2–3 min, eller tills de är varma men fortfarande gröna och spänstiga.
  • Servera torsken med den varma ägg- och persiljesåsen, kokt potatis och ärtor.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

525 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 7,8 g
Protein: 34,7 % 44,8 g
Fett: 26,1 % 15,5 g
Kolhydrater: 39,2 % 50,7 g
https://www.arla.se/recept/torsk-med-aggsas/