Bakad torskrygg med vitvinssås och gräslöksolja

Bakad torskrygg med vitvinssås och gräslöksolja

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(27 st)

Ansjovis får upp sältan i såsen och ger en härlig smak åt den bakade torskryggen. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Antal portioner

  • 600 g skinnfri torskrygg, skreitorsk
  • 9 dl vatten
  • 1 dl salt

Vitvinssås:

Gräslöksolja:

  • 1 dl matolja
  • 1 kruka färsk gräslök

Karamelliserad lök:

Svartkål:

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

  1. Börja med gräslöksoljan. Värm oljan till ca 37° och mixa slät tillsammans med gräslök. Häll gräslöksoljan en sil med hushållspapper. Låt rinna av och spar till senare.
  2. Rör ihop vatten och salt, lägg fisken i lagen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 80°.

Vitvinssås:

  1. Häll grädden i en kastrull och koka ner till hälften på svag värme, ca 30 min.
  2. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök och lagerblad i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vinet och koka ner till hälften, ca 30 min.
  3. Sila vinblandningen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt grädden och koka upp såsen. Hacka ansjovisfiléerna. Smaka av såsen med ansjovis, citron och muskotnöt.

Torskrygg:

  1. Ta upp fisken från lagen, skölj och torka av. Skär fisken i 4 lika stora bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
  2. Smörj ett bakplåtspapper med 1 msk smör och täck fisken. Tillaga i mitten av ugnen tills fisken har en innertemperatur på 45-50°, ca 35 min.

Karamelliserad lök och svartkål:

  1. Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör på låg värme under omrörning tills den blir karamelliserad, ca 10 min.
  2. Skär svartkålen i små bitar och fräs i smör, salta.

Servering:

  1. Servera fisken med karamelliserad lök, svartkål, vitvinssås och toppa med gräslöksoljan. Pressad potatis är gott till.

Tips:

Läs mer om Filips meny på arla.se

Näringsvärden, per port exkl. brandade

  • Energi: 815 kcal
  • Protein: 29 g
  • Kolhydrater: 11 g
  • Fett: 73 g

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag