Bakad torskrygg med vitvinssås och gräslöksolja

Bakad torskrygg med vitvinssås och gräslöksolja

60+ min Huvudrätt
Ansjovis får upp sältan i såsen och ger en härlig smak åt den bakade torskryggen. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.
Filip Fastén
Filip Fastén Årets kock 2014
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/bakad-torskrygg-med-vitvinssas-och-grasloksolja/

Gör så här

  • Börja med gräslöksoljan. Värm oljan till ca 37° och mixa slät tillsammans med gräslök. Häll gräslöksoljan en sil med hushållspapper. Låt rinna av och spar till senare.
  • Rör ihop vatten och salt, lägg fisken i lagen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 80°.
Vitvinssås:
  • Häll grädden i en kastrull och koka ner till hälften på svag värme, ca 30 min.
  • Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök och lagerblad i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vinet och koka ner till hälften, ca 30 min.
  • Sila vinblandningen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt grädden och koka upp såsen. Hacka ansjovisfiléerna. Smaka av såsen med ansjovis, citron och muskotnöt.
Torskrygg:
  • Ta upp fisken från lagen, skölj och torka av. Skär fisken i 4 lika stora bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
  • Smörj ett bakplåtspapper med 1 msk smör och täck fisken. Tillaga i mitten av ugnen tills fisken har en innertemperatur på 45-50°, ca 35 min.
Karamelliserad lök och svartkål:
  • Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör på låg värme under omrörning tills den blir karamelliserad, ca 10 min.
  • Skär svartkålen i små bitar och fräs i smör, salta.
Servering:
  • Servera fisken med karamelliserad lök, svartkål, vitvinssås och toppa med gräslöksoljan. Pressad potatis är gott till.
Klart!

Läs mer om Filips meny på arla.se

Energi:

815 kcal

Protein: 29 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 73 g

Ingredienser

Skinnfri torskrygg, skreitorsk
600 g
Vatten
9 dl
Salt
1 dl
Vitvinssås:
4 dl
Vitlöksklyfta
1
Schalottenlökar
2
Lagerblad
2
Vitt vin
3 dl
1 msk
Ansjovisfiléer
2
Citron
saften av ½
Riven muskotnöt
1 krm
Gräslöksolja:
Matolja
1 dl
Färsk gräslök
1 kruka
Karamelliserad lök:
Gula lökar
3
1 msk
Svartkål:
Rensad svartkål
100 g
2 msk
Salt
½ tsk