Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(20 st)

Långsamt bakade tomater och blomkål rostad med hasselnötter passar fint ihop med lammentrecote. Servera gärna citronsmörsåsen i en skål bredvid.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Timjanstekt lammentrecote:

Ugnsbakade tomater:

  • 4 plommontomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm strösocker

Nötrostad blomkål:

Reduktion:

  • 1 hackad schalottenlök
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk dillfrön

Gör så här:

Gör så här:

Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 100°. Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor. Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker. Baka i mitten av ugnen ca 2 tim. Höj värmen till 150°. Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor, ca 2 cm tjocka. Stek blomkålen i klarifierat smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare. Baka färdigt i ugnen ca 10 min. Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn i klarifierat smör ca 2 min på varje sida. Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150° ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°.

Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen. Värm det klarifierade smöret till ca 60°. Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt. Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.

Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och citronsmörsåsen.

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

  • Energi: 930 kcal
  • Protein: 34 g
  • Kolhydrater: 10 g
  • Fett: 82 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem