Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott

Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott

60+ min Huvudrätt
Vinnarreceptet från Årets kock 2009, den saftiga timjanstekta kotlettraden gifter sig fint med syrlig vinägersky, choucroute på fänkål och söta aprikoser i kompott.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/timjanstekt-kotlettrad-med-vinagersky-och-aprikoskompott/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125°.
  • Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
  • Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, ca 1 ½ tim.
  • Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem och timjankvistarna på steken efter halva tiden.
  • Låt vila 10 min innan servering.
  • Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond vatten och örter.
  • Koka ihop tills hälften återstår, 15-20 min. Sila skyn, smaka av med vinäger och blanka av den med 1 msk smör.
  • Skär fänkål och purjolök i tunna strimlor och koka dem i vinet utan lock, ca 10 min. Tillsätt timjan och smör och smaka av med salt och peppar.
  • Skala och grovhacka den gula löken, skär purjolöken i bitar. Koka löken mjuk i gräddmjölk. Sila av och spara gräddmjölken.
  • Mixa löken till en slät puré, späd ev med gräddmjölken. Tillsätt crème fraiche och smaka av med citron, salt och peppar.
  • Skär aprikoserna i mindre bitar och sjud dem i vin och vatten till en kompott, ca 10 min. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  • Skär köttet i tunna skivor och servera med vinägersky, choucroute, lökcrème, aprikoskompott och potatis.
Klart!

Äppelcidervinägern i vinägerskyn och aprikoskompotten kan ersättas med sherry.

Energi:

675 kcal

Protein: 39 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Kotlettrad utan ben
600 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1 msk
Vitlöksklyftor
2
Färsk timjan
10 kvistar
Vinägersky:
Gul lök
½
2 msk
Rödvin
2 dl
Kalvfond
1 msk
Vatten
2 dl
Hackad färsk timjan
¼ dl
Hackad färsk rosmarin
¼ dl
Äppelcidervinäger
1 msk
Choucroute:
Fänkål
1
Purjolök
1
Torrt vitt vin
2 dl
Hackad färsk timjan
1 msk
2 msk
Salt och peppar
Lökcrème:
Gula lökar
2
Purjolök
1
1 dl
1 dl
½ dl
Citron
pressad saft av ½
Salt och peppar
Aprikoskompott:
Torkade aprikoser
200 g
Torrt vitt vin
2 dl
Vatten
½ dl
Äppelcidervinäger
1 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm