Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott

Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(5 st)

Vinnarreceptet från Årets kock 2009, den saftiga timjanstekta kotlettraden gifter sig fint med syrlig vinägersky, choucroute på fänkål och söta aprikoser i kompott.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Vinägersky:

  • ½ gula lökar
  • 2 msk Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • ¼ dl hackad färsk timjan
  • ¼ dl hackad färsk rosmarin
  • 1 msk äppelcidervinäger

Choucroute:

Lökcrème:

Aprikoskompott:

  • 200 g torkade aprikoser
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ½ dl vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, ca 1 1/2 tim. Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem och timjankvistarna på steken efter halva tiden. Låt vila 10 min innan servering. Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond vatten och örter. Koka ihop tills hälften återstår, 15-20 min. Sila skyn, smaka av med vinäger och blanka av den med 1 msk smör. Skär fänkål och purjolök i tunna strimlor och koka dem i vinet utan lock, ca 10 min. Tillsätt timjan och smör och smaka av med salt och peppar. Skala och grovhacka den gula löken, skär purjolöken i bitar. Koka löken mjuk i gräddmjölk. Sila och spara kokspadet. Mixa löken till en slät puré, späd ev med kokspad. Tillsätt crème fraiche och smaka av med citron, salt och peppar. Skär aprikoserna i mindre bitar och sjud dem i vin och vatten till en kompott, ca 10 min. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor och servera med vinägersky, choucroute, lökcrème, aprikoskompott och potatis.

Tips:

Äppelcidervinägern i vinägerskyn och aprikoskompotten kan ersättas med sherry.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

  • Energi: 675 kcal
  • Protein: 39 g
  • Kolhydrater: 49 g
  • Fett: 35 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem