Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott

2 tim Huvudrätt Lunch Middag
Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott

Vinnarreceptet från Årets kock 2009, den saftiga timjanstekta kotlettraden gifter sig fint med syrlig vinägersky, choucroute på fänkål och söta aprikoser i kompott.

Ingredienser

Kotlettrad utan ben
600 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1 msk
Vitlöksklyftor
2
Färsk timjan
10 kvistar

Vinägersky:

Gul lök
½
2 msk
Rödvin
2 dl
Kalvfond
1 msk
Vatten
2 dl
Hackad färsk timjan
¼ dl
Hackad färsk rosmarin
¼ dl
Äppelcidervinäger
1 msk

Choucroute:

Fänkål
1
Purjolök
1
Torrt vitt vin
2 dl
Hackad färsk timjan
1 msk
2 msk
Salt och peppar

Lökcrème:

Gula lökar
2
Purjolök
1
1 dl
1 dl
½ dl
Citron
pressad saft av ½
Salt och peppar

Aprikoskompott:

Torkade aprikoser
200 g
Torrt vitt vin
2 dl
Vatten
½ dl
Äppelcidervinäger
1 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125° eller 110° varmluft.
  • Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
  • Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, ca 1 ½ tim.
  • Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem och timjankvistarna på steken efter halva tiden.
  • Låt vila 10 min innan servering.
  • Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond vatten och örter.
  • Koka ihop tills hälften återstår, 15-20 min. Sila skyn, smaka av med vinäger och blanka av den med 1 msk smör.
  • Skär fänkål och purjolök i tunna strimlor och koka dem i vinet utan lock, ca 10 min. Tillsätt timjan och smör och smaka av med salt och peppar.
  • Skala och grovhacka den gula löken, skär purjolöken i bitar. Koka löken mjuk i gräddmjölk. Sila av och spara gräddmjölken.
  • Mixa löken till en slät puré, späd ev med gräddmjölken. Tillsätt crème fraiche och smaka av med citron, salt och peppar.
  • Skär aprikoserna i mindre bitar och sjud dem i vin och vatten till en kompott, ca 10 min. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  • Skär köttet i tunna skivor och servera med vinägersky, choucroute, lökcrème, aprikoskompott och potatis.
Klart!

Äppelcidervinägern i vinägerskyn och aprikoskompotten kan ersättas med sherry.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

675 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 39 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 35 g
https://www.arla.se/recept/timjanstekt-kotlettrad-med-vinagersky-och-aprikoskompott/