Tantanmen

Tantanmen

45 min Huvudrätt
Detta är ett förenklat recept på en oklassisk Tantanmen som är en japansk ramen med ursprung från Sichuan. Den är krämig, stark och fet, allt man kan önska sig i en skål med nudlar. Detta recept är skapat av Dennis Yen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/tantanmen/

Gör så här

Färs:
  • Skala och finhacka vitlök och ingefära.
  • Hetta upp smör i en stekpanna. Fräs vitlök och ingefära på medelvärme i ca 30 sek.
  • Tillsätt färs och bryn tills den fått fin färg. Tillsätt doubanjiang och fräs ytterligare 1 min. Rör ner shaoxingvin och låt koka in. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
Toppings och övrigt:
  • Koka upp vatten och koka äggen i exakt 6 min och 45 sek. Häll av och kyl ner äggen. Skala och halvera äggen. Ställ åt sidan.
  • Koka upp vatten i en kastrull, Plocka bladen från pak choi. Koka först pak choi i 30 sek. Plocka upp med hålslev. Gör sedan likadant med groddarna. Plocka upp med hålslev. Ställ åt sidan.
  • Koka nudlar al dente utan kryddpåse. Skölj nudlarna i kallt vatten för att få bort stärkelse, doppa dem sedan i hett vatten igen precis innan servering.
  • Strimla salladslöken.
Soppa:
  • Koka upp vatten, mjölk och kycklingbuljong. Låt sjuda tills buljongen lösts upp. Tillsätt smör.
Tsuyu:
  • Rör ihop alla ingredienser i en skål. Fördela i fyra djupa skålar.
  • Tillsätt 1 msk ljus tahini och 1 msk krispig chiliolja i varje skål. Vispa runt med visp tills allt blandats väl.
Upplägg:
  • Värm upp soppan tills den kokar, häll den varma soppan i skålarna och rör runt så att allt blandas.
  • Lägg i nudlar och lägg osten ovanpå soppan. Bränn av osten med en brännare.
  • Toppa med den stekta färsen, ägg, böngroddar, pak choi och salladslök. Ringla över lite chiliolja.
  • SLURP!
Klart!

Ingredienser

Färs:
Vitlöksklyftor
4
Färsk ingefära
25 g
1 msk
Fläskfärs
200 g
Doubanjiang bön- och chilipasta
3 msk
Shaoxingvin eller sake
4 msk
Toppings och övrigt:
Ägg
2
Nudlar, snabbnudlar
4 förp
Pak choi
1
Böngroddar
4 dl
Salladslökar
2
4 skivor
Soppa:
Vatten
12 dl
4 dl
Kycklingbuljong
4 tärningar
1 msk
Tsuyu:
Japansk soja
2 msk
Vatten
6 msk
Dashi buljong
10 g
Mirin
2 msk
Tare:
Ljus tahini
4 msk
Krispig chili olja
4 msk