Laksa

Laksa

1 tim
Huvudrätt
Laksa är en malaysisk kryddig och smakrik nudelsoppa. Den har härlig smak av kokos, citrongräs, ingefära, vitlök, örter och chili. Laksa kan innehålla olika proteinkällor, såsom kyckling, räkor, tofu, ägg eller fisk. Vi väljer att laga denna med kyckling, men hitta din favorit! Toppa soppan med färsk koriander, mynta, salladslök och lime. Surpla i dig laksan när den är rykande het!
https://www.arla.se/recept/laksa/

Gör så här

Buljong:
  • Koka upp vatten, kokosmjölk, grädde, kycklingfond, paprikapulver, spiskummin, koriander och gurkmeja i en kastrull.
  • Skala och skiva vitlök och ingefära. Skär den gröna delen av salladslöken i grova bitar. Krossa roten på citrongräset. Skiva hela citrongräset.
  • Lägg ner allt i kastrullen. Tillsätt chili flakes och låt buljongen sjuda ca 15 min. Sila ner buljongen i en ren kastrull.
  • Skiva kycklingen och låt koka med soppan ca 5 min.
  • Skär broccolin i buketter och skiva stammen. Lägg ner i soppan och koka ytterligare 4 min.
Till soppan:
  • Skiva den vita delen av salladslöken tunt.
  • Koka upp vatten i en kastrull. Börja med att koka böngroddarna ca 30 sek. Lyft upp groddarna med hålslev. Koka nudlarna i samma vatten enligt anvisningen på förpackningen.
  • Lägg nudlar i fyra skålar. Häll över den heta soppan. Toppa med böngroddar, koriander, lime, salladslök och rostad lök.
  • Servera laksan rykande het.
Klart!
Energi:

655 kcal

Fiber: 8 g
Protein: 34,2 g
Kolhydrater: 55,5 g
Fett: 32,8 g

Ingredienser

Buljong:
Vatten
1 liter
Kokosmjölk
400 g
2½ dl
Kycklingfond eller 3 st buljongtärningar
4 msk
Paprikapulver
1½ tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Malen koriander
1 tsk
Malen gurkmeja
1 tsk
Vitlöksklyftor
4
Färsk ingefära
100 g
Salladslökar
4
Citrongräs
2
Chili flakes
1 tsk
Fisksås
3 msk
Lime, finrivet skal och saft
1
Till soppan:
Kycklingbröstfilé
300 g
Broccoli
250 g
Böngroddar
ca 180 g
Ramennudlar
200 g
Rostad lök
4 msk
Färsk koriander
1 kruka
Färsk mynta
1 kruka