Svenska pepparkakor

Svenska pepparkakor

Mellanmål Efterrätt
Här är receptet på kryddiga pepparkakor. Degen är lätt att kavla och kakorna blir sådär knapriga och fina som man önskar.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/svenska-pepparkakor/

Gör så här

  • Blanda smör, sirap, socker och kryddor i en bunke eller köksmaskin. Rör ner grädden i kryddblandningen. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och arbeta samman till en deg. Låt vila i kyl ca ett dygn.
  • Ta fram degen 1 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 225°
  • Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och ta ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler.
Glasyr:
  • Blanda florsocker med vatten och rör ihop till en jämn smet. En mer hållbar glasyr får du genom att blanda florsocker med äggvita.
  • Rör ihop 2 dl florsocker med ½ äggvita och några droppar ättikssprit. Fyll en spritspåse med glasyren och klipp ett litet hål i yttersta spetsen och spritsa på pepparkakorna.
Klart!

Om du vill göra fina pepparkakor att hänga i granen, gör ett hål i kakorna innan du sätter in dem i ugnen. Gör inte hålet för långt ut i kanten, då går kakan lätt sönder när bandet träs genom hålet.

Energi:

55 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 2 g

Ingredienser

Svenskt Smör från Arla®, rumsvarmt
175 g
Ljus sirap
1½ dl
Brunt farinsocker
2½ dl
Malen kryddnejlika
1 tsk
Malen ingefära
1 tsk
Malen kanel
2 tsk
Malen pomerans
2 tsk
1½ dl
Vetemjöl
10 dl
Bikarbonat
2 tsk
Glasyr:
Florsocker
2½ dl
Vatten
1½ msk