Det italienska brödet ciabatta har fått sitt namn för att bröden likar tofflor. Ciabatta är underbart goda helt naturella men också goda med lite hackade oliver eller soltorkade tomater i degen. Baka dina egna italienska matbröd och fyll dem med dina favoritpålägg.
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt olivolja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 7 min i maskin och 15 min för hand.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Platta ut dem till två avlånga kakor, ca 10x30 cm. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 tim.
Skär varje kaka i 4 delar, tvärs över med en kniv så att varje del blir ca 8 cm bred. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa ytterligare ca 1 tim.
Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min tills bröden fått lite färg och känns lätta. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.