Stifado - grekisk gryta
Nytt

Stifado - grekisk gryta

60+ min Huvudrätt
Stifado är en underbar grekisk köttgryta som kokas med vin, tomat och kryddor. Det doftar ljuvligt i köket under detta långkok. Både kanel, kardemumma och kryddnejlika samsas i den mustiga köttgrytan. Vi serverar den rykande het med en frisk tzatziki och klyftpotatis. Gott till både vardag och fest!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/stifado---grekisk-gryta/

Gör så här

  • Bryn köttet med 2 msk smör- & rapsolja i en rymlig stekgryta. Tillsätt tomatpuré och låt steka med 2-3 min.
  • Häll på vin, tomater, vatten och buljong. Tillsätt samtliga kryddor och blanda väl.
  • Skala och klyfta löken. Skala och krossa vitlöken. Bryn all lök med 1 msk smör- & rapsolja i en stekpanna. Lägg över i grytan.
  • Låt sjuda under lock ca 1 ½ tim, tills köttet är mört.
  • Klyftpotatis: Värm ugnen till 225°. Tvätta och skär potatisen i klyftor. Lägg i en långpanna. Strö över rosmarin, salt och svartpeppar. Ringla över smör- & rapsolja. Stek i mitten av ugnen 25-30 min.
  • Tzatziki: Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö salt över gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och nymalen svartpeppar.
  • Smaka av grytan med oregano, salt och nymalen svartpeppar.
  • Toppa stifado med färska örter. Servera med klyftpotatis och tzatziki.
Klart!
Energi:

788 kcal

Fiber: 8,1 g
Protein: 51,5 g
Kolhydrater: 54,7 g
Fett: 35,5 g

Ingredienser

Grytbitar av nötkött
800 g
3 msk
Tomatpuré
4 msk
Vitt vin
2½ dl
Konserverade körsbärstomater
400 g
Vatten
4 dl
Köttbuljong
3 tärningar
Färsk rosmarin
2 kvistar
Kardemummakapslar
10
Kanelstång
1
Hela kryddnejlikor
10
Schalottenlökar
3
Vitlöksklyftor
4
Torkad oregano
ca 2 tsk
Salt och svartpeppar
Klyftpotatis:
Potatis
900 g
2 msk
Torkad rosmarin
1 msk
Flingsalt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Tzatziki:
Gurka
½
Salt
½ tsk
2 dl
Finriven vitlöksklyfta
1
Svartpeppar
½ krm
Färska örter, till servering