Stifado - grekisk gryta
1 tim 40 min
•
Arbetstid: 30 min
Huvudrätt
•
Stifado är en underbar grekisk köttgryta som kokas med vin, tomat och kryddor. Det doftar ljuvligt i köket under detta långkok. Både kanel, kardemumma och kryddnejlika samsas i den mustiga köttgrytan. Vi serverar den rykande het med en frisk tzatziki och klyftpotatis. Gott till både vardag och fest!
Karolina Sparring
Kock och receptansvarig Arla Mat
Ingredienser
|
Grytbitar av nötkött
|
800 g |
|---|---|
| 3 msk | |
|
Tomatpuré
|
4 msk |
|
Vitt vin
|
2½ dl |
|
Konserverade körsbärstomater
|
400 g |
|
Vatten
|
4 dl |
|
Köttbuljong
|
3 tärningar |
|
Färsk rosmarin
|
2 kvistar |
|
Kardemummakapslar
|
10 |
|
Kanelstång
|
1 |
|
Hela kryddnejlikor
|
10 |
|
Schalottenlökar
|
3 |
|
Vitlöksklyftor
|
4 |
|
Torkad oregano
|
ca 2 tsk |
|
Salt och svartpeppar
|
Klyftpotatis:
|
Potatis
|
900 g |
|---|---|
| 2 msk | |
|
Torkad rosmarin
|
1 msk |
|
Flingsalt
|
1 tsk |
|
Nymalen svartpeppar
|
2 krm |
Tzatziki:
|
Gurka
|
½ |
|---|---|
|
Salt
|
½ tsk |
| 2 dl | |
|
Finriven vitlöksklyfta
|
1 |
|
Svartpeppar
|
½ krm |
|
Färska örter, till servering
|
|---|
Gör så här
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
791 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 8,9 g |
| Protein: | 26,5 % | 51,6 g |
| Fett: | 40 % | 35,7 g |
| Kolhydrater: | 28,1 % | 54,8 g |