Sticky buns med saffran

Sticky buns med saffran

60+ min Mellanmål
Amerikanska, härligt kladdiga långpannebullar i julig variant. När den bakas i en stor form stannar all den goda fyllningen kvar och gör bullarna extra saftiga och goda.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sticky-buns-med-saffran/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll vätskan över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Riv mandelmassan fint och lägg den i en bunke. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker. Vispa fyllningen mjuk och fluffig med elvisp.
  • Smörj en form ca 20x30 cm. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda och kavla ut degen till en rektangel, ca 50x30 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop på längden.
  • Skär rullen i 16 bitar. Lägg i formen med snittytan uppåt och låt jäsa under bakduk 1-1 ½ tim. Sätt ugnen på 225°.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 18-20 min.
  • Rör ihop alla ingredienser. Ringla över bullen innan den svalnat.
Klart!

Det går bra att byta Arla Köket Kesella® kvarg mot Arla Ko® Gräddfil eller Arla Köket® Matyoghurt.

Energi:

380 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 16 g

Ingredienser

Saffransdeg:
Jäst
½ pkt
Svenskt Smör från Arla®, rumstempererat
50 g
2½ dl
½ burk
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Ljust muscovadosocker
1½ dl
Salt
½ tsk
Vetemjöl, spara lite till utbakning
8½ dl
Fyllning:
Mandelmassa
200 g
Svenskt Smör från Arla®
150 g
Strösocker
½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Till pensling:
Ägg
1
Glasyr:
Vaniljsocker
1 msk
Florsocker
2 dl
Vatten
1½ msk