Stekt lax med potatisstomp

40 min Huvudrätt Middag Varmrätt
Stekt lax med potatisstomp

Lax och potatis är en klassisk kombination som alltid går hem. Här får laxen smak av dill och dillfrö, potatisen blir krämig med crème fraiche med vitlök och parmesan, och en matig sallad med färska grönsaker ger både krisp och färg till tallriken.

Ingredienser

Potatisstomp:

Mjölig potatis
900 g
1 msk
2 dl
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Rostad lök
4 msk

Stekt lax:

Laxfilé utan skinn
500 g
Färsk dill, hackad
½ kruka
Dillfrön
½ tsk
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
1 msk

Sallad:

Babyspenat
100 g
Stjälkselleri
3 stjälkar
Gurka
1
Rödlök
1
Kallpressad olivolja
1 msk
Citron, pressad saft
1
Flingsalt
½ tsk

Gör så här

Potatisstomp:

  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet från potatisen. Krossa potatisen med potatisstöt och rör ner smör och crème fraiche. Salta och peppra.

Stekt lax:

  • Skär laxen i portionsbitar och krydda med hälften av dillen, allt dillfrö, salt och peppar. Stek laxen på medelvärme i hälften av smöret 5-6 min.

Sallad:

  • Skiva och strimla alla grönsaker. Blanda med spenat i en stor skål. Ringla över olivolja, pressad citron och salt.

Servering:

  • Toppa potatisen med rostad lök och servera med stekt lax och sallad.
Markera receptet som tillagat

Gott att servera med sallad på färsk babyspenat, skivad stjälkselleri och lök. Droppa över lite olivolja och pressa över lite citronsaft.

Näringsvärden, per port

Energi:

565 kcal

Näringsvärden per port
Protein: 29 g
Fett: 36 g
Kolhydrater: 28 g
https://www.arla.se/recept/stekt-lax-med-potatisstomp/