Sparris med pocherat ägg och hollandaise noisette

Sparris med pocherat ägg och hollandaise noisette

40 min
En klassiker i ny tappning. Fungerar utmärkt som både förrätt och tillbehör till varmrätten. Med brynt smör får hollandaisen en nötig smak.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sparris-med-pocherat-agg-och-hollandaise-noisette/

Gör så här

  • Börja med såsen. Bryn smöret- se tips!
  • Vispa äggulor, vatten och citronsaft på medelvärme till en temperatur på ca 65°. Ta från värmen. Droppa ner smöret lite i taget under ständig vispning. Smaka av med salt.
  • Koka upp vatten, salt och ättika. Knäck äggen och häll försiktigt ner i vattnet. Låt sjuda ca 3 min.
  • Ta upp äggen med en hålslev och lägg i en skål med isvatten.
  • Ta bort den nedre hårda delen på sparrisen. Koka ca 2 min i lättsaltat vatten. Lägg i en skål med isvatten.
  • Rosta och grovhacka nötterna. Lägg sparrisen på ett fat. Klicka på såsen, toppa med ägg, citronskal, nötter och körvel.
Klart!

Perfekt brynt smör: Smält smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta från värmen och häll över i en bunke.

Ingredienser

Färsk grön sparris
1 kg
Ägg
8
Vatten
1 liter
Salt
1 tsk
Ättiksprit 12%
2 msk
Citron
skalet av 1
Hasselnötter
1 dl
Färsk körvel
1 kruka
Hollandaise:
400 g
Äggulor
6
Vatten
4 msk
Pressad citronsaft
2 msk
Salt
2 krm