Sötpotatispaj med filodeg

1 tim
Arbetstid: 30 min
Huvudrätt Lunch Matlåda Middag
Sötpotatispaj med filodeg

Sötpotatispaj är en vegetarisk paj från det amerikanska köket som traditionellt serveras som sidorätt under Thanksgiving. Vår version av sötpotatispaj görs med filodeg i botten.

Ingredienser

Filodeg
6 ark
½ dl
Gul lök
1
Vitlöksklyfta
1
Sötpotatis
500 g
3 dl
Ägg
2
Salt
1 tsk
Peppar
2 krm
150 g
150 g

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Klä en ugnssäker form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Pensla med smör-&rapsolja.
  • Lägg filodeg i formen, pensla med smör-&rapsolja mellan varje ark.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finriv sötpotatisen.
  • Fräs lök och vitlök mjuk och glansig i smör-&rapsolja. Tillsätt sötpotatis och fräs ytterligare 2-3 min.
  • Vispa ihop grädde och ägg. Blanda ner lök, potatis, salt och peppar. Smula ner vitosten och rör ner ⅔ av den rivna osten.
  • Fördela smeten i formen. Strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna något.
  • Lyft ur pajen ur formen. Servera med sallad.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

489 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,4 g
Protein: 15,4 % 18,5 g
Fett: 51,6 % 28,5 g
Kolhydrater: 33 % 39,7 g
https://www.arla.se/recept/sotpotatispaj-med-filodeg/