Sötpotatisgratäng

1 tim
Arbetstid: 10 min
Tillbehör
Sötpotatisgratäng

En krämig och smakrik sötpotatisgratäng där sötpotatis och vanlig potatis möts i en len gräddsås med cheddar, vitlök och rosmarin. Perfekt som tillbehör till både kött, fisk eller vegetariskt – eller som en rätt i sig med en fräsch sallad till.

Nytt

Ingredienser

Potatis
500 g
Sötpotatis
500 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Färsk rosmarin
1 msk
3 dl
1 dl
150 g
Salt
1 tsk
Chili flakes
1 tsk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skala och skiva potatis och sötpotatis. Skala och skiva lök och vitlök. Hacka rosmarin.
  • Vispa ihop grädde, mjölk, cheddarost, vitlök, rosmarin, chiliflakes och salt i en bunke. Blanda ner lök och all potatis.
  • Häll över i en ugnsform, ca 20x30 cm. Tryck till med handen så all potatis hamnar under grädden.
  • Tillaga i mitten av ugnen ca 50 min, tills potatisen är helt mjuk.
  • Servera sötpotatisgratängen med sallad och ditt favoritprotein.
Markera receptet som tillagat

Koka den skivade potatisen i grädden i en kastrull en stund innan du häller ner det i ugnsformen. Då blir gratängen klar mycket snabbare!

Näringsvärden, per port

Energi:

641 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,5 g
Protein: 10 % 15,7 g
Fett: 59,8 % 43,4 g
Kolhydrater: 30,2 % 47,6 g
https://www.arla.se/recept/sotpotatisgratang/