Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs
                                
                                    4 tim 40 min
                                
                                
                    
                                    •
                                    Arbetstid:  40 min
                                
                                    Förrätt
                        
                
                    •
                    
            
         
    Vacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.
 
    
            Tom Sjöstedt
                Årets kock 2008
        
    
 
    Ingredienser
Lax:
| 
                                            
                                                Laxfilé, mittenbiten
                                            
                                     | 400 g | 
|---|---|
| 
                                            
                                                Salt
                                            
                                     | 1 msk | 
| 
                                            
                                                Strösocker
                                            
                                     | 1 msk | 
| 
                                            
                                                Cayennepeppar
                                            
                                     | 2 tsk | 
Sveciamajonnäs:
| 100 g | |
| 1 dl | |
| 
                                            
                                                Ägg
                                            
                                     | 1 | 
| 
                                            
                                                Matolja
                                            
                                     | 2 dl | 
| 
                                            
                                                Salt
                                            
                                     | ½ tsk | 
Sallad:
| 
                                            
                                                Gemsallad
                                            
                                     | 2 huvuden | 
|---|---|
| 
                                            
                                                Färsk körvel
                                            
                                     | 1 kruka | 
| 
                                            
                                                Färsk dill
                                            
                                     | 1 kruka | 
| 
                                            
                                                Sardellfiléer
                                            
                                     | 6 | 
| 
                                            
                                                Svartpeppar
                                            
                                     | 1 krm | 
| 
                                            
                                                Citron, finrivet skal
                                            
                                     | 1 | 
| 50 g | 
Gör så här
Laxen:
            
                Markera receptet som tillagat
            
            
        
Näringsvärden, per port
Energi:
608 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 2,6 g | 
| Protein: | 16,1 % | 24,1 g | 
| Fett: | 79,8 % | 54,9 g | 
| Kolhydrater: | 4,1 % | 6,1 g | 
 
     
     
    &format=webp) 
     
     
    &format=webp) 
     
    &format=webp) 
     
     
    &format=webp) 
    &format=webp) 
    &format=webp) 
     
    &format=webp) 
    &format=webp)