Solbullar
Budget

Solbullar

Mellanmål Efterrätt
Underbara sockerbullar med kardemumma fyllda med en slät vaniljkräm i mitten, precis som en sol. Solbullar är ett måste på sommarens fikastund. De bullar som inte äts upp direkt kan frysas, men innan de får socker på sig.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, kardemumma , salt och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare ca 8 min tills den är glansig och elastisk.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 30 bitar à ca 55 g. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till bullarna lite med handflatan så de plattas till lite.
  • Låt jäsa övertäckta ca 1½ -2 tim tills de är ungefär dubbelt så stora.
  • Gör vaniljkrämen.
Vaniljkräm:
  • Koka upp mjölken och dra från värmen.
  • Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Häll den varma mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen.
  • Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner smör och vanilj. Häll över i en skål.
  • Täck så att plastfolie ligger mot krämens yta. Låt krämen kallna helt. Lägg upp i en spritspåse, gärna med en rund tyll.
Gräddning och garnering:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Tryck ett hål mitt i de jästa bullarna med tummen eller t ex ett litet smalt glas. Spritsa i vaniljkräm.
  • Grädda ca 12 minuter tills de har fått fin färg utan att krämen har bränts. Ta ut och låt svalna.
  • Smält smöret. Pensla bullen utan att komma åt fyllningen med smält smör och doppa dem i strösocker strax innan servering.
Klart!
Tips:

Om du ska frysa bullarna så ska de inte penslas med smör och doppas i socker. Gör det vid servering!

Energi:

215 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 7 g

Ingredienser

Jäst
50 g
5 dl
Ägg
1
Strösocker
2 dl
Stötta kardemummakärnor
1 msk
Salt
1 tsk
Vetemjöl, 14-15 dl
ca 870 g
150 g
Vaniljkräm:
2½ dl
Äggulor
3
Strösocker
¾ dl
Majsstärkelse
½ dl
25 g
Vaniljpulver
1 krm
Garnering:
100 g
Strösocker