Smörstekt gemsallad med mandelemulsion

30 min
Smörstekt gemsallad med mandelemulsion

Sallad är en perfekt grönsak att smörsteka eftersom den suger åt sig andra smaker så bra. Grymt gott med aioliliknande emulsion och rostade mandlar. Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Ingredienser

Mandelemulsion

Skalad mandel
¾ dl
Ägg
1
Citronsaft
2 msk
Vitlöksklyfta
1
Dijonsenap
½ tsk
Matolja
2 dl
Salt

Smörstekt gemsallad

Gemsallad
4
Vitlöksklyfta
1
Skalad mandel
¾ dl
50 g
Salt

Gör så här

Mandelemiulsion

  • Lägg samtliga ingredienser utom oljan i en matberedare.
  • Mixa på full effekt ca 5 minuter tills mandel är finhackad.
  • Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en stråle. Smaka av med salt.

Smörstekt gemsallad

  • Skölj och ansa salladen och dela den på mitten genom roten. Skala vitlöken och dela den på längden.
  • Hacka mandel grovt och rosta i en torr stekpanna på medelhög värme.
  • Lägg upp mandeln på en tallrik och smält smöret i stekpannan tillsammans med vitlöken och rör om.
  • Stek salladen till gyllenbrun färg och smaka av med salt.
  • Lägg salladen på ett fat, strö över mandeln och servera med mandelemulsionen som tillbehör till kött, fisk, lamm eller vegetariskt.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

665 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 8 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 69 g
https://www.arla.se/recept/smorstekt-gemsallad-med-mandelemulsion/