Smörstekt gemsallad med mandelemulsion

Smörstekt gemsallad med mandelemulsion

Betyg

(9 st)

30 min

Sallad är en perfekt grönsak att smörsteka eftersom den suger åt sig andra smaker så bra. Grymt gott med aioliliknande emulsion och rostade mandlar. Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Mandelemulsion

  • ¾ dl skalad mandel
  • 1 ägg
  • 2 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ tsk dijonsenap
  • 2 dl matolja
  • salt

Smörstekt gemsallad

Gör så här:

Gör så här:

Mandelemiulsion

Lägg samtliga ingredienser utom oljan i en matberedare. Mixa på full effekt ca 5 minuter till mandel är finhackad. Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en stråle. Smaka av med salt.

Smörstekt gemsallad

Skölj och ansa salladen och dela den på mitten genom roten. Skala vitlöken och dela den på längden. Hacka mandel grovt och rosta i en torr stekpanna på medelhög värme. Lägg upp mandeln på en tallrik och smält smöret i stekpannan tillsammans med vitlöken och rör om. Stek salladen till gyllenbrun färg och smaka av med salt. Lägg salladen på ett fat, strö över mandeln och servera med mandelemulsionen som tillbehör till kött, fisk, lamm eller vegetariskt.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 665 kcal
  • Protein: 8 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • Fett: 69 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem