Upptäck
Recept & mat
Produkter
Hållbarhet
Om Arla
Arla
Recept & mat
Smördeg
Smördeg
60+ min
Mellanmål
Frukost
Efterrätt
•
Se kommentarer
Att göra egen smördeg från grunden är enklare än man tror. Tänk bara på att smöret behöver vara kylskåpskallt för ett lyckat resultat.
Andra liknande recept
Köttfärspiroger
(373)
60+ min
Wienerbröd
(264)
30 min
Smördegspizza med spenat och picklad rödlök
(163)
45 min
Napoleonbakelse
(5)
60+ min
Gifflar
(15)
Fler recept
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Alla ingredienser ska vara kalla.
Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm.
Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret.
Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut.
Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.Låt vila i kyl ca 15 min.
Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger.
Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm.
Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 min.
Lägg sedan ihop dem med smörpapper eller plastfolie emellan i en tättslutande plastpåse eller burk.
Klart!
Näringsvärden, per recept
Energi:
2635 kcal
Protein:
26 g
Kolhydrater:
172 g
Fett:
208 g
Ingredienser
Svenskt Smör från Arla®
250 g
Vetemjöl
4 dl
Vatten
1 dl
Andra liknande recept
Köttfärspiroger
(373)
60+ min
Wienerbröd
(264)
30 min
Smördegspizza med spenat och picklad rödlök
(163)
45 min
Napoleonbakelse
(5)
60+ min
Gifflar
(15)
40 min
Spenat- och ostfyllda smördegsknyten
(64)
60+ min
Beef Wellington
(46)
Budget
40 min
Apfelstrudel
(182)
30 min
Smördegspizza med chèvre, pistagenötter och citron
(2)
30 min
Smördegssnurror
(7)
Fler recept
Arlakadabra – pyssel och kul
Falbygdens ost – ostbutik med hemleverans
Arla Mat – receptapp
Nyhetsbrev
Arlas webbshop
Konsumentforum