Wienerbröd

Wienerbröd

60+ min
Wienerbröd med hallonsylt, vaniljkräm och kristyr på toppen blir kaffekalasets höjdpunkt. För att få wienerbröden riktigt frasiga, lägg tid på att kavla in smöret i degen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/wienerbrod/

Gör så här

  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet.
  • Arbeta till en smidig deg. Låt stå i kyl 10 min.
  • Skär smöret i 10-12 skivor. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 30x45 cm.
  • Lägg ut smöret på halva degen och vik över den andra halvan. Nyp ihop kanterna ordentligt.
  • Vrid degen en kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en ca 2 cm tjock rektangel.
  • Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock.
  • Vik ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger.
  • Låt degen ligga hopvikt och övertäckt i kyl ca 15 min. Gör under tiden vaniljkrämen.
  • Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud på svag värme tills krämen börjar tjockna.
  • Ta från värmen och vispa ner vaniljsocker och smör. Kyl i kallt vattenbad. Vispa i den då och då.
  • Ta ut degen och kavla ut den på lätt mjölad arbetsbänk till en platta ca 20x40 cm och drygt 1 cm tjock. Skär ca 1 ½ cm tjocka remsor.
  • Tvinna och snurra ihop dem till åttor med skarven under i mitten av åttan. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Lägg en klick vaniljkräm i en halvan av wienerbröden och en klick sylt i den andra. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna.
  • Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringla glasyren över wienerbröden vid servering.
Klart!
Energi:

226 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 24 g
Fett: 13 g

Ingredienser

Wienerdeg:
Jäst
50 g
2½ dl
Ägg
2
Strösocker
½ dl
Salt
1 krm
Vetemjöl
1 liter
400 g
Vaniljkräm:
2 dl
Äggulor
2
Strösocker
2 msk
Potatismjöl
2 msk
Vaniljsocker
1 tsk
15 g
Fyllning:
Vaniljkrämer
Sylt, t ex hallon
Glasyr:
Florsocker
2 dl
Vatten
1½ msk