Wienerbröd

Wienerbröd

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(173 st)

Wienerbröd med hallonsylt, vaniljkräm och kristyr på toppen blir kaffekalasets höjdpunkt. För att få wienerbröden riktigt frasiga, lägg tid på att kavla in smöret i degen.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 25 st

Vaniljkräm

Fyllning

  • vaniljkrämer
  • sylt, t ex hallon

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1½ msk vatten

Gör så här:

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt stå i kyl 10 min. Skär smöret i 10-12 skivor. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 30x45 cm. Lägg ut smöret på halva degen och vik över den andra halvan. Nyp ihop kanterna ordentligt. Vrid degen en kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en ca 2 cm tjock rektangel. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock. Vik ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger. Lägg in degen ihopvikt och övertäckt i kyl ca 15 min. Gör under tiden vaniljkrämen. Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud på svag värme tills krämen börjar tjockna. Ta från värmen och vispa ner vaniljsocker och smör. Kyl i kallt vattenbad. Vispa i den då och då. Ta ut degen och kavla ut den på lätt mjölad arbetsbänk till en platta ca 20x40 cm och drygt 1 cm tjock. Skär ca 1 ½ cm tjocka remsor. Tvinna och snurra ihop dem till åttor med skarven under i mitten av åttan. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Lägg en klick vaniljkräm i en halvan av wienerbröden och en klick sylt i den andra. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringla glasyren över winerbröden vid servering.

Näringsvärden, per st

  • Energi: 226 kcal
  • Protein: 4 g
  • Kolhydrater: 24 g
  • Fett: 13 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem