Gifflar

Gifflar

2 tim
Efterrätt
Går att frysa
Dessa gifflar blir riktigt saftiga med en underbar smak av vanilj och smör. Det arbetas in mycket smör i degen, så de blir underbart frasiga och lyxiga. Njut gifflarna nybakade med ett glas iskall mjölk.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gifflar/

Gör så här

Fördeg:
  • Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk, socker och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min i maskin. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Vetedeg:
  • Tillsätt socker, salt, äggulor, mjölk och mjöl till fördegen. Arbeta i maskin tills degen går ihop.
  • Klicka i smöret och bearbeta degen tills den är blank och smidig och släpper från kanterna. Låt jästa övertäckt ca 30 min.
Fyllning:
  • Blanda alla ingredienser till en slät fyllning.
Utbakning:
  • Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred på fyllning.
  • Vik in 1/3 av degen från kortändan mot mitten, vik sedan in den andra delen över den redan invikta delen. Lägg gärna in degen i kylen ca 30 min. Då blir den lättare att kavla och det blir finare gifflar.
  • Kavla ut degen ca 0,5 cm tjock, ca 80x28 cm. Skär ut ca 16 trianglar, 10 cm nedtill. Rulla ihop från den breda sidan mot spetsen.
  • Lägg gifflarna med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jästa övertäckta ca 30 min eller ca 1 tim om degen kyldes.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Pensla gifflarna med äggvita. Sätt in en plåt gifflar i mitten av ugnen, sänk till 200° och grädda i 13–15 min. Grädda andra plåten gifflar likadant.
Klart!

Ingredienser

Fördeg:
Jäst
25 g
2 dl
Strösocker
1 msk
Vetemjöl
4 dl
Vetedeg:
Strösocker
2 msk
Salt
1 krm
Äggulor, spara vitorna till pensling
3
1 dl
Vetemjöl
4 dl
65 g
Fyllning:
150 g
Strösocker
1½ dl
Vaniljpulver
1 tsk
Pensling:
Äggvitor